HUS-lääkärin synkkä varoitus: Jokaisella tulisi olla tästä nyt ymmärrys

Apulaisylilääkärin mukaan kansalaiset voivat vielä vaikuttaa siihen, ettei koronaepidemia etene leviämisvaiheeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo alueen koronavirustilanteen olevan erittäin huolestuttava. Ruotsalainen kertoo Verkkouutisille, että riski tartunnan saamiseen julkiselta paikalta on nyt suuri.

HUSin alueen tauti-ilmaantuvuus on tiistaina päivittyneiden lukujen jälkeen 56,2 tautitapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana. Vielä maanantaina luku oli Suomen suurin, mutta tiistaina Vaasan sairaanhoitopiiri meni ohi 72,4 tapauksen ilmaantuvuudella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

HUSin alueella ainoastaan noin 20 prosenttia tartunnan saaneista tietää, mistä tartunta on peräisin.

− Jos 80 prosenttia ei tiedä tartunnan lähdettä, se tarkoittaa, että virusta liikkuu väestössä, taudin voi saada mistä vaan, ja riski sille, että sen saa julkiselta paikalta on suuri, Eeva Ruotsalainen kertoo.

Hänen mukaansa he, jotka tartunnanlähteen tietävät, ovat useimmin saaneet sen samassa taloudessa asuvalta tai muulta lähipiiriin kuuluvalta, yksityistilaisuudesta, työpaikalta, harrastuksesta tai yöelämästä.

Leviämisvaihe uhkaa

Apulaisylilääkäri Ruotsalainen huomauttaa, että HUSin alueella ainakin kaksi leviämisvaiheen kriteeriä täyttyvät jo. Nämä ovat ilmaantuvuus ja tieto tartunnan lähteestä. Leviämisvaiheessa taudin ilmaantuvuus on noin 18−50 ja vain alle puolet sairastuneista pystyy kertomaan tartunnanlähteen.

Muut leviämisvaiheen kriteerit eivät HUSin alueella vielä täyty. Niitä ovat tapausten yli 10 prosentin päivittäinen kasvunopeus, positiivisten testien osuus yli 2 prosenttia ja sairaala- ja tehohoidon tarpeen voimakas kasvu.

Jotta estettäisiin leviämisvaihe, tarvitaan Ruotsalaisen mukaan nyt sekä kansalaisilta että viranomaisilta toimia.

− Tilanne on todella huolestuttava. Kaikkien on nyt tehtävä kaikkensa sen eteen, ettei tauti etene leviämisvaiheeseen, Ruotsalainen sanoo.

Hänen mukaansa sairaalahoidon tarpeen kasvussa on jo näkyvissä ”aktiivisuutta”.

− Viikonlopun aikana kahdeksan potilasta oli erikoissairaanhoidossa vuodeosastohoidossa. Vielä ei tiedetä, onko tämä aktiivisuus pysyvää vai hetkittäistä. Mitäänhän ei tapahdu päivässä, mutta epidemian leviämisen osalta muutokset tapahtuvat parista viikosta kuukauteen.

Ruotsalaisen mukaan HUSin alueellinen pandemiakoordinaatioryhmä käsittelee viikoittain epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tiistaina pyrkivänsä löytämään uusia paikallisia keinoja epidemian hillitsemiseksi. Ryhmä päätti pääkaupunkiseudun toimintamallista, jolla tehostetaan ravintoloiden tartuntatautilain mukaista valvontaa. Toimintamallin tavoite on puuttua täsmätoimin korostuneen riskin ravintoloihin ja riskikäyttäytymiseen.

Lisäksi ryhmä päätti suositella vahvasti kasvomaskin käyttöä julkisissa paikoissa sekä erityisen varovaisuuden ja pidättyväisyyden noudattamisesta yksityistilaisuuksien järjestämisessä.

Etelä-Euroopan huolestuttava esimerkki

Ranskassa ja Espanjassa tautitilanne on syksyllä ehtinyt kehittyä jälleen vakavaksi. Eeva Ruotsalainen huomauttaa, että näissä maissa tauti on alkanut siirtyä nuorten aikuisten ikäryhmästä ikääntyneisiin ja keski-ikäisiin, jotka todennäköisimmin joutuvat sairaala- tai tehohoitoon.

− Jotta emme olisi HUSin alueella kuukauden sisällä tilanteessa, jossa sairaala- ja tehohoitopaikat täyttyvät, emme saa hukata tätä arvokasta hetkeä. Sekä alueellisten toimijoiden että kansalaisten on herättävä, hän painottaa.

Kansalaiset pystyvät Ruotsalaisen mukaan vielä vaikuttamaan tilanteeseen, mutta näin ei välttämättä ole kauaa.

− Kansalaiset voivat nyt rajoittaa harrastustoimintaa, yksityistilaisuuksien järjestämistä, opiskelijarientoja ja ottaa kasvomaskit käyttöön julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa. Jos joudumme viime kevään kaltaiseen tilanteeseen, jossa pahimmillaan vuodeosastolla oli 80 potilasta päivässä, niin silloin varmaan joudutaan miettimään vahvempia rajoitustoimenpiteitä. Tällöin kansalaiset eivät voi enää muuta kuin noudattaa niitä, ja tätä ihmiset eivät varmastikaan toivoisi.

Ruotsalainen peräänkuuluttaa ihmisten heräävän maskien käytön tärkeyteen.

− Jokaisella kansalaisella tulisi olla tästä nyt ymmärrys. Oireetonkin voi tartuttaa. Yksi vaihtoehto on, että liikennöitsijät, kuten VR, edellyttäisivät matkustajilta maskin käyttöä. Olemme vahvan suosituksen varassa, mutta paineen olisi hyvä tulla myös liikennöitsijöiltä, hän sanoo.

− Kansalaiset pystyvät nyt vaikuttamaan omalla toiminnallaan siihen, missä tilanteessa olemme HUS-alueella kuukauden kuluttua, Ruotsalainen lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS