– Mistä tuntee aidon etujärjestön? Siitä, ettei sen veronkorotuslistalta löydy ainoatakaan omaa jäsenistöä koskevaa ehdotusta, sijoittaja ja yrittäjä Kim Väisänen toteaa Twitterissä.
Väisäsen mukaan SAK:n ehdottamat verolinjaukset merkitsisivät toteutuessaan puolen miljardin euron vuosittaisia veronkiristyksiä yrittäjille.
SAK:n viralliselta Twitter-tililtä vastataan Väisäselle, että etujärjestön mielestä on luontevaa ”ehdottaa laajaa veropohjaa, jossa palkka- ja yrittäjätyötä verotetaan yhdenvertaisesti ja joka turvaa hyvinvointivaltion rahoituksen”.
– SAK keksii aivan uutta taloustiedettä, jossa korkeammalla riskillä saadaan sama tuotto kuin alhaisemmalla riskillä, Kim Väisänen vastaa.
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta toteaa Väisäselle, että verotuksen neutraalius on aivan vakiintunutta taloustiedettä. Väisänen puolestaan vastaa, että palkkatyön ja yrittämisen riskit ovat erilaiset. Kaukorannan mukaan riskit kompensoidaan bruttotuotossa eikä verotuksessa.
– Ainakin teoriassa yrittäjän bruttotulot on isommat kuin vastaavan palkansaajan. Palkansaajan tapauksessahan työnantaja pidättää itsellään osan tuotosta voittona/kompensaationa riskistä eikä maksa koko liikevaihtoa palkansaajakorvauksina, Ilkka Kaukoranta toteaa.
Kim Väisänen kysyy Kaukorannalta, miten hän ”saa tämän kuulostamaan niin ihanan marxilaiselta”.
On aivan vakiintunutta taloustiedettä että verotuksen tulisi olla neutraalia. Ihmettelen että @filsdeproust tykkäsit tästä twiitistä, oletko sitä mieltä että yrittäjävähennyksen vastustaminen olisi jotain "aivan uutta taloustiedettä"?
— Ilkka Kaukoranta (@ikaukora) August 15, 2018
Verotuksella ei kompensoida riskitasoa. Onhan meillä sama pääomaverotus AAA-valtionlainoihin ja junkbondeihin sijoittavillakin. Riskistä kompensoidaan bruttotuotossa, ei verotuksella.
— Ilkka Kaukoranta (@ikaukora) August 15, 2018
Miten saat(kin) tämän kuulostamaan niin ihanan marxilaiselta?
— Kim Väisänen (@kimvaisanen) August 15, 2018