IL: Vasemmistoliitto pyrkii kumoamaan isäntämaasopimuksen – ”Vaarallinen paperi”

Puoluetta närästää tapa, jolla sopimus tuotiin eduskuntaan, ja sen sisältö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolue vasemmistoliitto teki vastikään puoluekokouksessaan ulko- ja puolustuspoliittisia linjauksia, jotka poikkeavat merkittävästi Suomen ulkopoliittisen johdon linjasta, kertoo Iltalehti.

Vasemmistoliitto haluaa tuoda isäntämaasopimuksen uudestaan eduskunnan käsittelyn ja pyrkii kumoamaan sen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ylen puoluekokouspäätöksen jälkeen haastatteleman vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan puolue aikoo ottaa linjauksen puheeksi myös hallituskumppaneiden kanssa ”sopivassa tilanteessa”.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi Iltalehdelle, miksi puolue vastustaa isäntämaasopimusta. Hänen mukaansa syyskuussa 2014 solmitun isäntämaasopimuksen kyseenalaisuus liittyy sekä sen sisältöön että tapaan, jolla sopimus aikanaan tuotiin eduskuntaan. Sopimusta ei ennen sen allekirjoitusta käsitelty eduskunnassa muuten kuin valiokunnissa sekä suullisella kyselytunnilla.

– Meidän porukat sairastavat vieläkin sitä, että näin iso asia vietiin läpi, eikä eduskunta tehnyt asiassa yhtään päätöstä ennen sopimuksen allekirjoittamista, Mustajärvi kertoi.

Sopimuksen käsittelytapaa perusteltiin muun muassa sillä, että kyse ei ollut valtiosopimuksesta, vaan yleisemmän tason yhteisymmärryspöytäkirjasta.

Suomen Naton kanssa tekemässä isäntämaasopimuksessa lukee, että tarkoituksena on luoda toimintaperiaatteet ja menettelyt tukikohtien perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi isäntämaassa (Suomi) oleville, tai isäntämaan tukemille Naton joukoille Naton sotilaallisen toiminnan aikana.

Vaikka isäntämaatuen toimeenpanosta ja sen laajuudesta päättää valtiojohto aina tapauskohtaisesti, vasemmistoliiton Mustajärven mukaan sopimuksen poliittinen sisältö on ”hyvin vahva” ja siksi se on hänen mukaansa ”vaarallinen asiakirja”.

– Tilanteen vaatiessa Suomi luovuttaa kaiken infransa, satamansa ja lentokenttänsä sille, joka tänne on tulossa, eli käytännössä nyt on tehty mahdollisimman helpoksi se, että vieras valtio voi tulla poliittisesti Suomeen, Mustajärvi näkee.

Hän muistuttaa, että silloin kun ulko- ja turvallisuus sekä puolustuspoliittisen selontekoja tehtiin, ”väännettiin kättä siitä, että Suomi ei saa luovuttaa aluettaan vihamielisiin tarkoituksiin”.

– Samaan aikaan toisella puolella rakennetaan (isäntämaasopimuksella) järjestelmää, joka mahdollistaa sotilaallisen maahantulon mahdollisimman joustavasti, Mustajärvi moittii.

Mustajärvi on eduskunnan puolustusvaliokunnan ja tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS