Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan kerran tai kaksi kertaa yöllä herääminen on normaalia, jos nukahtaminen tapahtuu suhteellisen nopeasti. Toistuva heräily voi olla merkki unihäiriöstä.
– Jos heräilet säännönmukaisesti useampia kertoja yön aikana, vaikka tekemään yöllisen vessareissun, kärsit todennäköisesti yhdestä tai useammasta unihäiriöstä, Tuomilehto sanoo Ilta-Sanomille.
Taustalla voivat olla herkkäunisuuden lisäksi uniapneaan liittyvät hengityskatkot. Unitutkimukseen kannattaa hakeutua, sillä häiriöt ovat hyvin hoidettavissa.
Uniterapeutit Anna-Mari Aronen ja Susan Pihl suosittelevat niin sanotun pysäytyssanan käyttöä, jos henkilö herää keskellä yötä. Menetelmä toimii, jos päässä pyörii satunnaisia ta merkityksettömiä asioita.
Ohjeena on käyttää sanaa, jolla ei ole vaikutusta tunteisiin. Arosen ja Pihlin mukaan sana voi olla esimerkiksi ”ja” tai ”mutta”.
Sanaa tulisi toistaa päässään noin kahden sekunnin välein silmät kiinni. Toistoa voi jatkaa viidestä kymmeneen minuuttiin.
Menetelmän teho perustuu siihen, etteivät ajatukset pääse tunkeutumaan tajuntaan, sillä ihminen ei voi ajatella samalla kun lausuu sanoja.