ISIS:n arkistot julki: Hetken kalifaatti oli olemassa

ISIS-järjestö pyöritti ohikiitävän hetken omaa valtiota lakeineen ja julkisine palveluineen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuhannet Irakin Mosulista löydetyt asiakirjat maalaavat ennennäkemättömän tarkan kuvan siitä, miten ISIS-jihadistijärjestö hallitsi valtaamiaan alueita.

New York Timesin toimittajien ISIS:n poliisin, tuomioistuinten ja muiden virastojen arkistoista kaivamien asiakirjojen perusteella ISIS todellakin loi ja pyöritti hetken aikaa järjestön johdon visioimaa islamistista valtiota eli kalifaattia. Esimerkkejä asiakirjoista on kerätty tämän linkin taakse.

Papereiden perusteella ISIS toimi vuonna 2014 valtaamassaan osassa Irakia kuin oikea paikallishallinto. Järjestön virkamiesten ja lainvalvojien toiminta perustui kuitenkin jyrkälle islamilaisen lain tulkinnalle. Osa asiakirjoista on tavanomaisia. ISIS muun muassa jakoi syntymätodistuksia ja avioliittolupia ja järjestöllä oli jopa oma ajoneuvorekisterikeskus. Myös kiinteistöstä ja muusta omaisuudesta pidettiin tiukkaa kirjaa.

Jotkut Mosulin asukkaista jopa suostuvat myöntämään, että kaikista julmuuksistaan huolimatta ISIS hoiti joitakin julkisia palveluita jopa paremmin kuin Irakin keskushallinto.

Asiakirjojen joukosta voi kuitenkin tehdä myös synkkiä löytöjä. Muun muassa itsemurhapommittajille oli omat kaavakkeensa. Eräs Tariq-niminen ISIS-jihadisti oli esimerkiksi täyttänyt testamenttinsa ennen itsemurhaiskua. ISIS-hallinnon arkistoon talletetussa asikirjassa järjestö ohjeistetaan maksamaan eräälle marokkolaisperheelle 600 dollaria Tariqin kuoleman jälkeen. ISIS ei usko, että ihminen voi päästä paratiisiin, jos hänellä on maallisia velkoja.

Vuokria ja veroja

ISIS-jihadistit olivat Mosulissa äärimmäisen tehokkaita verottajia. Järjestö verotti kaikkea mahdollista ja vaati lisäksi vuokria esimerkiksi viljelysmaiden käytöstä. Verotus oli erittäin byrokraattista ja kaikesta täytettiin virallisia lomakkeita ja kuitteja.

ISIS:n viranomaisten arkistoista löytyi muun muassa lomakkeita ja kirjeenvaihtoa viljelysmaiden pakkolunastuksesta.

Esimerkiksi eräs Ghanim Khalaf -niminen maanviljelijä halusi lisää maata. Hän etsi perheen, jonka uskoi olevan shiialainen ja esitti vaatimuksen ISIS-hallinnolle. Sen jälkeen ISIS kävi tarkastamassa perheen uskonnollisen taustan. Tutkinnan jälkeen jihadistit laativat viralliselle ISIS:n lomakepohjalle asiakirjan, jolla haltuun otettu maa vuokrattiin Khalafille. Asiakirjaan oli liitetty Khalafin henkilöllisyystodistus. Vuokra maksettiin ennen kylvökautta. ISIS antoi joka maksusta numeroidun kuitin.

Papereiden perusteella ISIS:llä oli myös runsaat käteisvarat. Kuiteissa näkyy useita jopa satojen tuhansien dollareiden rahansiirtoja yksittäisten byrokraattien välillä. Niitä tehtiin vielä aivan Mosulin ISIS-hallinnon viimeisten päivien aikana. Esimerkiksi erääseen ISIS:n ”maatalous- ja karjaministeriön” kuittiin on kirjattu 160[nbsp]000 dollarin rahansiirto kahden ISIS-virkailijan välillä marraskuussa 2016. Toisessa ministeriön kuitissa näkyy taas 150[nbsp]000 dollarin edestä viljakauppoja kahden kauppiaan kanssa. Tällaisia asiakirjoja on satoja

Asiakirjoja Irakista etsinyt NY Timesin Rukmini Callimachi toteaakin twitterissä, että asiakirjat vahvistavat aiemman väitteen siitä, että ISIS rahoittaa itse oman toimintansa sen sijaan, että se saisi rahaa jostain ulkopuolelta. Esimerkiksi maataloustuotteiden tuottoisa myynti jatkui Mosulissa vilkaana vielä senkin jälkeen kun Irakin hallinnon tankit olivat jo vyöryneet osaan kaupunkia amerikkalaisten tuella.

Papereiden perusteella ISIS ei myöskään todellisuudessa ole juuri tienannut mustanpörssin öljykaupalla. Todellinen tulonlähde on aina ollut hallittujen alueiden ja niiden asukkaiden verottaminen ja kaupankäynti. ISIS otti myös kaikkien alueillaan asuneiden ”vääräuskoisten” maat haltuunsa.

Jätehuolto pelasi

Monet ISIS:n vallan alla eläneet irakilaiset sanovat pitkin hampain, että vaikka jihadistit terrorisoivatkin asukkaita, pyörittivät he kuitenkin joitakin julkisia palveluita syrjäyttämäänsä hallintoa paremmin. Tämä sai ainakin osan vallattujen alueiden väestöstä hyväksymään ISIS-hallinnon.

Mosulilaisten mukaan ISIS huolehti niin sähköistä, puhelimista kuin jätehuollostakin. Kaikesta myös perittiin maksuja ja annettiin virallisia kuitteja.

Palveluista vastasivat samat tahot kuin ennenkin. ISIS pani vanhat sähkömiehet, kadulakaisijat ja jäteautonkuljettajat jatkamaan töitään kaupungin valloituksen jälkeen. Työehdot olivat kuitenkin hieman muuttuneet.

–  Jos joku valitti, ettei heidän roskiaan kerätty, tiesimme olevamme pulassa, eräs kuljettaja kertoo.

Kaupungin työntekijät kertovat ISIS-jihadistien johtaneen pelolla. Ennen laiskottelusta saattoi joutua pakkolomalle, nyt siitä päätyi ISIS:n puhutteluun. Kansaa kannustettiin maksamaan laskunsa sähköstä ja muista palveluista uhkauksilla ”sharia-lain mukaisista seurauksista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)