Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sanoo, ettei Itävalta ota vastaan Afganistanista pakenevia ihmisiä. Hän sanoo olevansa selvästi sitä vastaan, että maa vastaanottaisi vapaaehtoisesti lisää ihmisiä, ja ettei sellaista tapahdu hänen johtajuutensa aikana.
– Afganistanin tapahtumat ovat dramaattisia, mutta emme saa toistaa vuoden 2015 virheitä. Afganistanilaisia pitää auttaa naapurivaltioissa. EU:n pitää turvata ulkorajansa laittomalta maahanmuutolta ja ihmisten salakuljettamiselta.
Kurz huomauttaa, että Itävalta on jo aiemmin ottanut vastaan 44000 afganistanilaista.
– Meillä on yksi maailman suurimmista afganistanisyhteisöistä Iranin, Pakistanin ja Ruotsin jälkeen. Heillä on ongelmia sopeutumisen kanssa, joten vastustamme uusien tulijoiden vastaanottamista, Kurz toteaa.
Äärijärjestö Taleban otti runsas viikko sitten haltuunsa Afganistanin pääkaupungin Kabulin, ja se pitää nyt hallussaan käytännöllisesti katsoen koko maata. Sen pelätään surmaavan vastustajansa, joten lukuisat ihmiset yrittävät paeta maasta.
Vuosina 2014–2015 Eurooppaan saapui Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä lyhyessä ajassa lähes kaksi miljoonaa turvapaikanhakijaa. Suurin osa oli syyrialaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia.
Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on todennut, ettei Ruotsi ota vastaan yhtä paljon turvaa hakevia ihmisiä kuin se otti kuusi vuotta sitten. Hän käyttää lähes samaa sanamuotoa kuin Itävallan Kurz.
– Yhdestä asiasta olemme varmoja: vuosi 2015 ei tule toistumaan. Siihen tilanteeseen Ruotsi ei enää joudu, Löfven sanoo Helsingin Sanomien mukaan.
Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi viime viikolla, että Saksa auttaa ensisijaisesti niitä, jotka ovat tehneet yhteistyötä Saksan kanssa. Muita on autettava hänen mukaansa Afganistanin lähialueilla. Vastaavan viestin lähetti viime viikolla Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
– Meidän täytyy valmistautua ja suojella itseämme hallitsematonta muuttoliikettä vastaan. Eurooppa ei kykene kantamaan nykyisen tilanteen seurauksia, Macron totesi.
Kurz sanoo, että EU:n täytyy pyrkiä vuoropuheluun Talebanin kanssa.
– Emme voi hyväksyä, että 20 vuoden aikana saavutetut parannukset ihmis- ja naisten oikeuksissa kumotaan. Tätä pitää korostaa, kun EU hakee keskusteluyhteyttä Talebanin kanssa.
Es darf von uns nicht hingenommen werden, dass die in den letzten 20 Jahren in #Afghanistan erzielten Fortschritte bei Menschen- und Frauenrechten wieder gänzlich zunichte gemacht werden. Wenn wir als #EU mit den Taliban das Gespräch suchen, dann vor allem darüber!
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 22, 2021