Jäämerellä vallinneet karut olosuhteet ovat kautta vuosisatojen tarjonneet Venäjälle tehokkaan pidäkkeen pohjoisesta saapuvaa vihollista vastaan. Kun arktisten merialueiden jääpeitteet sulavat nyt nopeassa tahdissa, maa on asiantuntijoiden mukaan aivan uudenlaisten turvallisuushaasteiden edessä.
Amerikkalaisessa CNA-ajatushautomossa työskentelevä nimekäs Venäjä-asiantuntija Michael Kofman luonnehtii jäätiköiden sulamista Kremlin strategiseksi painajaiseksi.
– Se avaa kokonaan uuden näyttämön, jota olisi vaikea puolustaa mahdollisessa konfliktissa Yhdysvaltoja vastaan, hän sanoo sanomalehti The New York Timesissa.
Venäjän pohjoinen rantaviiva on olennaisesti pidempi kuin neljän muun Jäämereen rajautuvan valtion – Kanadan, Tanskan, Norjan ja Yhdysvaltojen.
– Venäjä on tavallaan saamassa uudet ulkorajat, joita on kyettävä suojaamaan mahdollisia hyökkääjiä vastaan, Saksan ulkopoliittinen instituutti toteaa tuoreessa raportissaan.
Arktisten alueiden turvallisuustilanne onkin ranskalaistutkija Mathieu Boulèguen mukaan kehittymässä vaaralliseen suuntaan. Erityisen jännitteiseksi lännen ja Venäjän sotilaallinen vastakkainasettelu uhkaa muodostua juuri napapiirin pohjoispuolisessa Euroopassa.
– Sotilaiden saappaanjälki on vahvistumassa kautta arktisen alueen. Jo yli vuosikymmenen ajan Kreml on mukauttanut Venäjän joukkojen sijoittelua, päivittänyt sotilaallisia suorituskykyjään ja perustanut tammikuussa 2021 täysimittaisen arktisen sotilaspiirin, OSK Severin, brittiläisen Chatham House -ajatushautomon Venäjän ja Euraasian tutkimusohjelmassa työskentelevä Boulègue kirjoittaa äskettäin julkaistussa artikkelissaan.
Osa jännitteiden lisääntymistä seuranneista tutkijoista puhuu jo ”uudesta erittäin kylmästä sodasta”.