Helsingin kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina kaupungin uutta lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.
Helsinki on esittänyt lukuisia korjauksia ja tuonut esille muutostarpeita hallituksen esityksiin.
– Kun on kyse isänmaan modernin historian suurimmasta, koko julkisen sektorin ja tärkeimmät peruspalvelumme mullistavasta uudistuksesta, olisi tietenkin toivottavaa, että kokonaisuudesta tehtäisiin mahdollisimman hyvä. Kaupunkien tekemät muutosehdotukset on sivuutettu vedoten muun muassa kiireeseen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo tiedotteessa.
Eduskunta on edennyt maakunta- ja sote-uudistuksen käsittelyssä lähes loppusuoralle. Vapaavuoren mukaan toistuvasti esiin nostettuja ongelmakohtia ei ole kuitenkaan korjattu.
– Uudistus heikentää kuntien itsehallintoa, toimivaltaa ja rahoitusasemaa ja tuo tilalle itsehallinnoltaan heikkoja ja toimivallaltaan sekavia maakuntia. Kuntien riippuvuus valtion rahoituksesta kasvaa. Tämä heikentää kaupunkien mahdollisuuksia vastata ketterästi nopean kasvun eteen tuomiin haasteisiin ja hoitaa kasvua kestävällä tavalla, Vapaavuori sanoo.
Palveluketjut pirstoutuvat
Kaupungin lausunnossa todetaan, että uudistuksen toteuttamisen riskit ovat edelleen toteuttamatta jättämistä merkittävästi suuremmat. Helsinki ei hyväksy uudistusta.
– Sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta suurin huolemme liittyy palveluketjujen sirpaloitumiseen. Palveluja ei koota ihmisten ympärille, vaan apua pitäisi etsiä sieltä täältä. Erityisen suuria ongelmia uudistuksen myötä olisi tiedossa paljon palveluita tarvitseville ihmisille, kuten asunnottomille, Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) sanoo.
Vesikansa huomauttaa, että palveluita oli tarkoitus sovittaa yhteen asiakassuunnitelmalla. Viimeisimmässä versiossa asiakassuunitelma on kuitenkin muuttunut ”voimattomaksi suositukseksi”.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituksen esityksistä laatimat mietintöluonnokset ovat parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Helsingin kaupunki arvioi, että monia perustuslain kannalta olennaisia kysymyksiä ei ole kuitenkaan pystytty uskottavalla tavalla ratkaisemaan.
– Hyvin selkeänä esimerkkinä on vain ylimalkainen päätös siitä, ettei komission notifiointia haeta valinnanvapauteen liittyen. Tämä luo merkittävän oikeudellisen riskin koko uudistukselle, Vesikansa sanoo.
– Poikkeuksellista on myös se, että uudistuksen selkeät valuvirheet ja puutteet ollaan nyt selvästi jättämässä lain toimeenpanijoiden ratkaistavaksi, Vapaavuori säestää.