Juhana Vartiainen: Tästä uudistuksesta taitaa tulla henkinen sisällissota

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan ay-liike on jämähtänyt menneisyyteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoo blogissaan Suomen ja Ruotsin työmarkkinaosapuolten välisestä kontrastista.

– Ruotsin teollisuusosapuolet miettivät yhteisessä seminaarissa, yhdessä tilatun puolueettoman asiantuntijaraportin pohjalta Ruotsin teollisuuden toimintaedellytyksiä. Suomessa haastetaan valtiovallan oikeutta säätää lakeja, Vartiainen toteaa.

– Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas ay-liike, te tiedätte sen itsekin. Sen huomaa jo järkevien ay- ja demaritoimijoiden pälyilevästä katseestakin, hän jatkaa.

Juhana Vartiaisen mukaan ay-liike on kollektiivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa, jossa Neuvostoliiton uhka antoi mahdollisuuden olla valtiovallan ytimessä. Hän kuvaa tätä ”oudoksi ja surrealistiseksi henkiseksi maailmaksi, jossa joku on koko ajan orjuuttamassa ja riistämässä työntekijää”.

– Te kutsutte, uskomatonta kylläkin, lainsäädäntöä “saneluksi”. Silloin ei sanelu ikinä lopu, koska lainsäädäntö on aina sanelua, normeja joita kaikkien on noudatettava. Niihin oikeusvaltio perustuu.

Kukaan ei Juhana Vartiaisen mukaan halua ay-liikkeelle tai suomalaiselle työläiselle pahaa.

– Mutta tällaiset älyttömät taistelut te tulette häviämään ja teidän on pakko ne hävitä.

– Kai teillä jokin logiikka on, ja Lasse Laatusen kaltaisiin kylmän sodan tupo-kasvatteihin se menee täydestä: kun uhmaatte lakoilla jokaista työmarkkinoiden uudistusta, te ajattelette ettei kukaan järkevästi laskeva niitä halua tehdä. Pieniä ei kannata tehdä koska lakkomenetykset ovat suurempia kuin uudistuksen hyödyt. Ja suuria uudistuksia ei uskalleta tehdä, Vartiainen summaa.

Tällainen logiikka johtaa hänen mukaansa siihen, ettei työmarkkinoita ikinä uudisteta ja Suomi jatkaa vakaata kulkuaan Euroopan korkeimman työttömyyden maaksi.

”Uusi sisällissota”

Juhana Vartiainen viittaa hallituksen esittämään irtisanomisen helpottamiseen pienissä yrityksissä. Alun perin alle 20 työntekijän yrityksiä koskevaksi suunniteltua uudistusta on jo viilattu koskemaan vain alle 10 työntekijän yrityksiä. Esitys on saanut ay-liikkeen takajaloilleen ja johtanut poliittisiin työtaisteluihin.

– Tästä uudistuksesta taitaa nyt tulla uusi sisällissota. Ei tietenkään väkivaltainen. Ei kutsuta sitä  vapaussodaksi. Mutta henkinen vapautuminen kylmän sodan maailmasta. Tuodaan glasnost tännekin, Vartiainen sanoo.

– Kutsutaan sitä vaikkapa vapautumisen sodaksi. Henkisen vapautumisen sodaksi. Henkinen vapautuminen pitkästä viime vuosisadasta, jolloin ensin väkivaltaiset kollektivistiset liikkeet, ensin maailmansodassa ja sitten kylmässä sodassa, uhkasivat liberaalia demokratiaa, hän jatkaa.

Vartiaisen mukaan irtisanomislain säätämisen jälkeen ay-liike tulee huomaamaan heräävänsä senkin kannalta ihan hyvässä maassa.

– Maassa, jossa te ette enää epätoivoisesti yritä olla valtio valtiossa, vaan voitte muiden Pohjolan ammattiyhdistysliikkeiden tapaan hyväksyä edustuksellisen demokratian. Ja kukoistaa kuten ay-liike kukoistaa arvostettuna Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, huolehtien jäsenten asioista sen sijaan että yritetään olla ulkoparlamentaarinen kabinettien ylähuone, hän jatkaa.

Juhana Vartiainen muistuttaa, että voitti seuraavat eduskuntavaalit kuka tahansa, koskevat samat väestön ikääntymisestä johtuvat budjettirajoitukset kaikkia hallituksia ja työllisyysastetta on pakko nostaa.

–  Kun viimeksi SDP oli hallituksessa 2011-2015, ajattelitte, että ei tehdä mitään mistä ay-liike ei pidä. Eikä tehtykään. 4 menetettyä vuotta, surkea lopputulos taloudelle ja työllisyydelle. Häpeäksi vanhoille valtionkantajapuolueille SDP:lle ja kokoomukselle. Ei sorruta enää sellaiseen, millään hallituskokoonpanolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)