Kai Mykkänen: Eduskunta ei voi piiloutua, irtisanomislaki pysyy

Sisäministeri toivoo työmarkkinajärjestöiltä malttia pienten yritysten irtisanomissuojaa koskevassa kiistassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan hallitus ei aio vetää pois pienten yritysten irtisanomissuojaa koskevaa lakiesitystään painostuksesta huolimatta. Kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet työllisyyttä parantavan uudistuksen läpivientiin.

Mykkänen huomauttaa Suomen epäonnistuneen työttömyyden vähentämisessä 1990-alun lamaa seuranneiden 25 vuoden aikana. Muut Pohjoismaat palasivat taantumaa edeltäneelle työllisyysasteelle huomattavasti nopeammin.

– Nyt näyttää siltä, ettemme ole voineet madaltaa työllistämiskynnystä riittävästi pelkästään konsensuksen keinoilla. Ja silloin eduskunta ei voi piiloutua sen taakse, että kun konsensusta ei ole, niin ei voida tehdä mitään, Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi Tanskassa on väestöön suhteutettuna noin satatuhatta työtöntä vähemmän kuin Suomessa.

– Hallituksen pitää uskaltaa huolehtia koko Suomen työvoimasta, ei vain työllisistä. Tämä koskee myös niitä pitkälti järjestäytymättömiä pitkäaikaistyöttömiä, joiden kohdalla työllistämiskynnys tulee erityisesti vastaan. Pienyritykset eivät uskalla kaikissa tapauksissa työllistää, koska riski koetaan niin suureksi.

Ammattiyhdistysliike ei ole ollut halukas kompromisseihin, vaan on vaatinut hallitusta vetämään pois lakiesityksensä. Mittavat työtaistelutoimet ovat herättäneet huolta yrityksille ja Suomen viennille aiheutuvista tappioista.

– Hallitus ja eduskunta katsovat asiaa kestävästi suomalaisten kannalta, ei vain kvartaalitalouden näkökulmasta. Mutta totta kai pidämme työrauhaa tärkeänä Suomen taloudelle ja työllisyydelle. Siltä osin toivomme malttia työmarkkinaosapuolilta. Toimet ovat aika isoja suhteessa tähän asiaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) ilmoitti lokakuun alussa muutoksista, joita lakiesitykseen tehdään lausuntopalautteen pohjalta. Mykkänen toteaa korjausten koskeneen niitä kohtia, jotka herättivät eniten kritiikkiä.

– Kuten se, että koskeeko muutos liian suuria yrityksiä. Nyt päätettiin keskittyä mikroyrityksiin. Muutokset selkiyttävät niitä vääristyneitä pelkoja, joita on esitetty esimerkiksi luottamussuhteeseen perustuvista irtisanomisperusteista. Tähän viittaava kohta pykälästä on nyt poistettu, Mykkänen sanoo.

– Nyt odotamme, että työmarkkinajärjestöt miettivät omalta osaltaan, mikä on tässä tilanteessa kohtuullista suomalaisten työpaikkojen kannalta, joissa tilausten toimitusvarmuus on tietysti äärimmäisen tärkeää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)