”Kansallinen epäonnistuminen” – ilman työtä on oikeasti 600000 suomalaista

Työtä vailla olevien suuri määrä on Eero Lehden mielestä erittäin rankka taakka Suomen taloudelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja kauppaneuvos Eero Lehti sanoi eduskunnassa budjettipuheessaan, että tällä hetkellä Suomessa on ”vanhojen laskukaavojen mukaan” todennäköisesti noin 600 000 ihmistä ilman työtä.

– Se on kansallinen epäonnistuminen, joka on erittäin rankka taakka tälle taloudelle, tälle elinkeinoelämälle, tälle kansalle, joka tässä maassa asuu. Käytännössä se tarkoittaa, että nämä ihmiset on tavalla tai toisella kuitenkin ruokittava, hoidettava ja että on annettava asunto ja varmasti monta muutakin palvelua, Eero Lehti sanoi.

– Jos niistä ihmisistä, jotka nyt ovat työttöminä, saataisiin 400 000 ihmistä työhön, Suomen taloudellinen tilanne olisi ylijäämäinen. Me pystyisimme välittömästi lyhentämään tätä 100 miljardin lainaa ihan toisessa tahdissa kuin nämä spekulaatiot tällä hetkellä ovat. Miksi tähän ei aseteta todella tällaista tavoitetta, että hyväksymme rakenteellisen työttömyyden mutta muuta emme?

Eero Lehti ihmetteli entisen työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen uutuuskirjassaan esitelleen ”kuinka hyvä järjestelmä meillä on”.

– Tätä (järjestelmää) kuitenkaan ei käytetä missään muussa maassa sellaisena kuin se Suomessa on. En ole huomannut myöskään, että työntekijäjärjestöt olisivat ryhtyneet kovin merkittäviin ponnisteluihin viedä tätä muihin maihin, Lehti huomautti.

– Meidän kilpailijamaissamme tätä on purettu. Saksa purki tämän parikymmentä vuotta sitten ja sai työmarkkinansa toimimaan, sai talouselämänsä toimimaan ja on merkittävä veturi, ja varmasti merkittävin Euroopan veturi, talouselämässä. Me hyväksymme tämän kuin voisimme pitää sitä saavutettuna etuna tai sellaisena, jolle ei voi mitään tehdä.

Kansanedustajan mukaan ”todellisuudessa työmarkkinoita ei ole”.

– Työn antamisen kynnys on noussut ihan moninkertaiseksi viimeisen 40 vuoden aikana. Myös työntekijän kannalta on tietyissä tilanteissa suunnilleen sama, ottaako työtä vastaan, ja monessa tapauksessa hän saa saman verran etuisuuksia palkkana kuin hän saa muuten tulonsiirtoina, jolloin moni ihminen ajattelee, että miksi tekisin töitä, Lehti totesi eduskunnalle.

– Suomi on vakaviin ongelmiin joutunut, niiden puristukseen, eikä näytä olevan sellaista joukkoa eduskunnassa eikä hallituksessa, joka aidosti uskaltaisi ryhtyä tätä merkittävintä taakkaa, joka rasittaa Suomen kansaa, purkamaan. Tämä on paha epäkohta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)