Kokoomuksen kansanedustaja, valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen haluaa yhdenmukaistaa liikunnan ja urheilun arvonlisäverokantoja.
Heinosen mukaan liikunnan kansanterveydelliset vaikutukset ovat niin suuria, että tämän johdosta kaikki liikuntapalvelut pitäisi laskea alennettuun kymmenen prosentin arvonlisäverokantaan.
– Tilanne on hyvin tulkinnanvarainen ja sekava. Verottajan ohjeistuksetkaan eivät tätä ole selkeyttäneet, ja eroja on jopa täysin samanlaisten palveluiden kesken toimijasta ja jopa palvelua tarjoavan ammattinimikkeestä riippuen, Timo Heinonen toteaa tiedotteessa.
Yleisen 24 prosentin arvonlisäverokannan rinnalla liikuntapalveluihin sovelletaan osittain alennettua kymmenen prosentin verokantaa.
– Liikuntapalveluiden verotus riippuu lajista tai oikeastaan sen harjoittamismuodosta. Opetus ja valmennus kuuluvat yleisen 24 prosentin verokannan alaisiin palveluihin, mutta ns. ohjattu liikunta taasen alennettuun verokantaan.
– Tulkinta on sekava eikä todellakaan yksiselitteinen sen suhteen, mitä palveluja verotetaan yleisellä 24 prosentin alv-kannalla ja mitä alennetulla 10 prosentin alv-kannalla. Joskus tuntuu, että sisältö ei ole edes ratkaiseva, vaan se, kuka osaa nimetä kurssin tai toiminnan oikein, Heinonen toteaa.
Ylempi vai alempi alv-kanta?
Liikuntapalveluiden tai harrastuksen joutuminen ylempään arvonlisäverokantaan korottaa liikuntaharrastusten hintaa 14 prosenttiyksikköä.
– Uimakoulut ja vauvauinnin on katsottu kuuluvan korkeampaan eli kalliimpaan verokantaan. Samaan aikaan, jos liikunnanohjaaja ohjaa kuntosalilla laitteiden käyttöä, arvonlisävero on alempi.
– Personal Trainer -palvelut menevät verottajan tulkinnan mukaan ohjausta pidemmälle ja näin arvonlisävero nousee 24 prosenttiin. Voitte arvata kuinka paljon Suomessa myydään näitä palveluita ohjauksen nimellä, kertoo Timo Heinonen.
Osassa ratkaisevaa näyttää olevan jopa se, millä koulutuksella ja nimikkeellä toimintaa pyöritetään.
-Aerobiciin ja joogaan, mutta myös ohjattuihin pyörävaelluksiin ja myös patikkavaelluksiin ja ratsastukseen käytetään yleensä alempaa alv-kantaa. Alennettua verokantaa ei kuitenkaan suoraan ole hyväksytty esimerkiksi kaikkiin ratsastuksen muotoihin. Samoin uimaopetus kuuluu korkeampaan veroon koska verottajan mukaan siinä ei ole kyse ohjatusta liikunnasta vaan opetuksesta.
Heinonen toivoo liikunnan ja urheilun verotuksen yhtenäistämistä alempaan verokantaan.
-Uskon, että tämän hyödyt tulisivat moninkerroin takaisin. Meidän pitää etsiä nyt keinoja millä liikuntaa saadaan lisää eikä ylläpitää liikuntaa ja liikkumista vähentäviä rakenteita. Alemman verokannan vipuvaikutus olisi merkittävä ja lisääntyvän liikunnan hyödyt näkyisivät myös terveysmenojen ennaltaehkäisevänä satsauksena.