Tänään julkaistu raportti asevelvollisuusjärjestelmän uudistamiseksi on herättänyt vilkkaan keskustelun. Ministeri Elisabeth Rehnin ajatushautomo esittää raportissaan nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän uudistamista kaikkia koskevaksi kansalaispalvelukseksi. Muutosta perustellaan sillä, että se hyödyttäisi yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta sekä poistaisi yleisen asevelvollisuuden tasa-arvo-ongelman. ”Sotilaallisesta näkökulmasta katsottuna tarvetta muutokselle ei ole”, todetaan raportissa viitaten nykyjärjestelmän kykyyn tuottaa riittävät sodanajan joukot.
Raportissa tuotu esitys merkitsisi käytännössä sitä, että asevelvollisuuden tai uudenlaisen kansalaispalveluksen piiriin tulisivat myös naiset, ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat. Asevelvollisuuslaki muutettaisiin laiksi kansalaispalveluksesta ja sen voisi suorittaa kolmella eri tavalla: osallistumalla asepalvelukseen, uudenlaiseen varautumispalvelukseen tai maksamalla ylimääräistä veroa.
– Tässä verokysymyksessähän on se katala puoli, että voiko rahalla ikään kuin lunastaa itsensä irti tämän asevelvollisuuden tai kansalaispalveluksen suorittamisesta, puntaroi puolustusvalkiokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) raportin julkistamistilaisuudessa.
Kansalaispalveluksen puolesta julkisuudessa puhunut Kanerva pitää raporttia ”erinomaisena pelinavauksena” keskusteluun. Hän toivoo, että kansalaispalvelus nousee keskeiseksi kysymykseksi hallitusneuvotteluissa. Hän korostaa, että raportti on ”vasta yksi puheenvuoro eikä mikään lakiesitys”. Hän painottaa myös, ettei kansalaispalvelus saa toteutuessaan vaarantaa nykyisenkaltaisen asepalveluksen suorittamista.
Samasta asiasta oli huolissaan myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) joka korosti omassa puheenvuorossaan, ettei asepalvelus voi olla samanarvoinen vaihtoehto muiden ”kivemmalta tuntuvien juttujen” joukossa.
Kansalaispalvelukseen kytkeytyvä uusi varautumispalvelus olisi mahdollista suorittaa erilaisin kurssein ja se räätälöitäisiin niin, että se hyödyttäisi yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta toisin kuin nykyisenkaltainen siviilipalvelus. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi kurssit palo- ja pelastusalalta, sosiaali- ja terveydenhuollosta, kyber- ja informaatioturvallisuudesta tai huoltovarmuudesta. Työpalvelumuotoisesta siviilipalveluksesta luovuttaisiin kokonaan.
Raportissa esitetään, että yleiset kutsunnat toteutettaisiin kaksivaiheisesti ja niihin kutsuttaisiin mukaan koko ikäluokka. Kannustimena kansalaispalveluksen suorittamisesta myönnettäisiin verovähennys, joka olisi voimassa tiettyyn ikään saakka. ”Ne, jotka kieltäytyisivät tai eivät kykenisi palvelusta suorittamaan, joutuisivat siis maksamaan enemmän veroa tuloistaan kuin palveluksen suorittavat”, todetaan raportissa.
Entä jos asepalvelus ei vetäisi?
Mutta riittäisikö veroporkkana houkutukseksi? Ja entä sitten, jos asepalveluksen valitsisi jatkossa entistä harvempi? Nykyisin asepalveluksen suorittaa vuodessa 21 000 varusmiestä, joista vapaaehtoisten naisten osuus on viitisensataa. Raportin julkistamistilaisuudessa mukana ollut entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn katsoi asiaa toisin päin:
– Tämähän merkitsisi sitä, että tähän saakka vain miehiä koskeneesta velvollisuuudesta tulisi sukupuolineutraali.
Rehn huomautti myös, että raportissa on varauduttu tähänkin uhkakuvaan. ”Mikäli ikäluokasta ei saataisi riittävästi vapaaehtoisia henkilöitä asepalvelukseen, tulisi puolustusvoimille taata oikeus valita jäljelle jäävästä ikäluokasta soveltuva katsomansa henkilömäärä asepalvelukseen”, katsotaan raportissa. Millä perustein ja kriteerein nämä valinnat tehtäisiin, Rehn myönsi tässä olevan jatkoselvittelyn paikka.
Raportin yksi keskeinen esitys on se, että totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksesta luovuttaisiin. Rehnin mielestä tämä on paikallaan:
– Kyllä tämä on mielestäni mennyttä maailmaa. Minä haluan ainakin Suomesta oikeusvaltion, jossa ei ole mielipidevankeja.
Pääesikunnan koulutuspäällikkö Jukka Sonninen toi esiin näkökulman, entä jos mikään vaihtoehdoista ei kelpaisi? Raportissakin viitataan jonkinlaiseen seuraukseen, mutta mikä tämä olisi? Raportissa viitattiin seuraukseen tilanteessa, jossa puolustusvoimat tarvitsisi tietyn henkilömäärän lisää asepalvelukseen, mutta nämä kieltäytyisivät tästä eivätkä suostuisi tässä tilanteessa myöskään heitä velvoittavaan varautumispalvelukseen.
– Jos seurauksena tästä on sitten sakkoa, se on aika vähän, huomautti Sonninen.
Vapaaehtoisuuden tueksi Nato-jäsenyys?
Monet arvioivat raportin julkistamistilaisuudessa turvallisuusympäristön muutoksen luovan tarvetta raportissa esitetylle varautumispalvelukselle. Tätä mieltä olivat muun muassa tulevaisuuden turvallisuusuhkiin perehtynyt työelämäprofessori Jarno Limnell sekä varautumisjohtaja Karim Peltonen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
Toisenlaisiakin näkemyksiä esitettiin:
– En näe aitoa tarvetta kansalaispalvelukselle. Pelkona on, että tästä tulee siviilipalveluksenomaista, että keksitään nyt noillekin jotain, kun noillakin on, epäili vapaa kirjoittaja ja lukion opettaja Arno Kotro.
Kotron mielestä Suomen vain miehiä koskeva asevelvollisuus on yhdenvertaisuuden näkökulmasta kuitenkin ”todella kummajainen”.
– Nykysysteemi on niin susi. Mieluummin sitten vaikka tämä (kansalaispalvelusesitys) vaihtoehdoksi kuin nykysysteemillä jatkaminen.
Kotron mielestä paras vaihtoehto olisi kuitenkin tässä: koko ikäluokka kutsuntoihin, motivaation ja soveltuvuuden pohjalta sopiva joukko asepalvelukseen. Palveluksen suorittamiseen kannustettaisiin rahalla.
Vapaaehtoisuuden lisäämistä kannatti myös Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen:
– Voi olla, että täysin vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä tarvitsisi tuekseen Nato-jäsenyyden, hän korosti kuitenkin.
Sotilaallista liittoutumista sanoi kannattavansa myös Kotro.
Edit kello 20.45: Juttua täsmennetty liittyen palveluksesta kieltäytymiseen liittyvään seuraukseen. Juttuun lisätty lause: Raportissa viitattiin seuraukseen tilanteessa, jossa puolustusvoimat tarvitsisi tietyn henkilömäärän lisää asepalvelukseen, mutta nämä kieltäytyisivät tästä eivätkä suostuisi tässä tilanteessa myöskään heitä velvoittavaan varautumispalvelukseen.