KGB-arkisto kertoo Ahti Karjalaisen bulgaarivävystä

Presidentinvaalin 1982 alla kohutusta liikemiehestä löytyy maininta KGB-arkistosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset on käynyt läpi KGB-arkistonhoitaja Vasili Mitrohinin Britanniassa avatun arkiston suomalaisia. Arkistosta löytyy myös merkintä peitenimi ”Rumjantsevista”.

Ilmeisesti Helsingin KGB:n 1970-luvulle ajoittuvassa merkinnässä ”Rumjantsevin” todetaan muun muassa olevan bulgarialainen, naimisissa suomalaisen naisen kanssa, (joka on) poliitikko Kareljaisen tytär. Saanut Suomen kansalaisuuden. ”Rumjantsev” (on) bulgarialaisen tiedustelun erikoisagentti.

Bulgarialaissyntyinen Suomen kansalainen, sittemmin Bulgariassa näkyvästi pankkiirina ja liikemiehenä toiminut Atanas Tilev oli Suomessa naimisissa kaksinkertaisen pääministeri Ahti Karjalaisen (kesk.) tyttären kanssa.

Tilevin taustoista on uutisoitu viime vuosina Bulgariassa, jossa asiakirjoja on kerrottu tuhotun. Myös Bulgariassa on mainittu peitenimi ”Rumjantsev” (Rumyantsev).

Suojelupoliisin historiakirjassa Ratakatu 12 professori Kimmo Rentola kirjoittaa, että Atanas Tilevin asia tuli Suomessa esiin Bulgarian lähetystövirkailijan loikattua Länsi-Saksaan 1978. Virkailijan käsitys oli ollut, että Tilev toimi Bulgarian tiedustelun avustajana appiukkoaan seurailemassa ja näitä tietoja oli halunnut KGB.

Suojelupoliisi raportoi presidentti Urho Kekkosta puheista heti tammikuussa 1979. Tiedustelumielessä asia ei kirjan mukaan ollut painoarvoltaan ensi luokan juttu eikä agenttinäyttöä ollut, mutta ”poliittisessa mielessä tapaus oli korkeimman luokan räjähdysainetta. Kysymys oli presidentin paikasta”.

Welt am Sonntag -lehti julkaisi 23. elokuuta 1981 Tileviin liittyneen uutisen Ein Lebendes Mikrophon des KGB.

Hänen silloinen vaimonsa Kukka-Maaria Karjalainen kirjoitti teoksessaan Isä (WSOY 1997), että Suomessa nousi valtava kohu.

”Ilmeisesti tämä liittyy poliittiseen juonitteluun”, Ahti Karjalainen oli todennut. Isä-kirjan mukaan juttu ”todetaan osaksi presidenttipeliä ja kuitataan tilaustyönä tehdyksi provokaatioksi: ’Törkyä Saksasta'”.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen puhui asiasta jo juttua seuranneena aamuna presidentti Kekkosen kanssa ja sitä oli tarkoitus puida lisää perjantaina 4. syyskuuta 1981. Presidentti kuitenkin jäi juuri tuolloin sairaslomalle ja asia oli viimeinen, joka jäi hänen pöydälleen.

Atanas Tilev nosti Welt am Sonntagia vastaan syytteen, jonka tuloksena lehti perui väitteen ja julkaisi jutun otsikolla Tilev ei ole KGBn agentti. Tilevin kerrottiin käyneen Sofiassa tutkimassa ja saaneen selville keskustalaisten nimet, jotka ”kilpailevan (presidentti)ehdokkaan asiaa ajaakseen ovat kierrelleet Bulgariassakin kyselemässä Ahdin vävyn asioita”. Lopulta Karjalainen ei kuitenkaan halunut paljastaa nimiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)