Hyökkääkö Kiina Taiwaniin? ”USA:ssa nojataan toiveajatteluun”

Lännen vastatoimet eivät tutkijan mukaan välttämättä enää pidättele presidentti Xi Jinpingiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Läntiset tarkkailijat ovat amerikkalaistutkija Oriana Skylar Mastron mukaan pitäneet Kiinan hyökkäystä Taiwaniin toistaiseksi epätodennäköisenä, koska sotatoimet vaarantaisivat presidentti Xi Jinpingin vaaliman Belt & Road -hankkeen.

Taustalla on hänen mukaansa oletus, että sodan taloudellinen hinta olisi Kiinalle vielä nyt yksinkertaisesti liian raskas ja saattaisi johtaa maan kansainväliseen eristykseen.

– Perustelut Taiwanin aseellisen yhdistämisen hinnasta kuitenkin nojaavat enemmän amerikkalaisiin ennusteisiin ja toiveajatteluun kuin tosiasioihin, Stanfordin yliopiston vanhempana tutkijana työskentelevä Skylar Mastro kirjoittaa Foreign Affairs -lehdessä.

– Pitkäkestoinen korkean intensiteetin konflikti todellakin maksaisi paljon Kiinalle, mutta sen skenaarion kiinalaiset sotilassuunnittelijat pyrkivät välttämään. Kiina ei todennäköisesti hyökkää Taiwaniin, ellei se ole vakuuttunut kyvystään nopeaan voittoon – mieluiten ennen kuin Yhdysvallat ehtii edes reagoida, hän toteaa.

Kiinan johdolla on hänen mukaansa lukuisia perusteita uskoa, että hyökkäyksestä seuraavat kansainväliset talouspakotteet ja eristystoimet jäisivät lopulta suhteellisen laimeiksi. Useat Kiinan keskeisistä kauppakumppaneista ovat nimittäin jo signaloineet, että Pekingin mahdolliset toimet Taiwania vastaan eivät horjuttaisi niiden strategista kumppanuutta Kiinan kanssa.

Yllätyksen houkutus

Jos Xi Jinping päättää käynnistää operaation Taiwanin väkivaltaiseksi alistamiseksi, se voisi Skylar Mastron mukaan käynnistyä esimerkiksi ohjusiskuilla ja edetä merisaartoon sekä pienempien saarten haltuunottoon. Täysimittainen hyökkäys toteutettaisiin vain siinä tapauksessa, että Taiwan ei olisi jo siihen mennessä antautunut.

Kun Kiina on hankkinut ne sotilaalliset suorituskyvyt, jotka se tarvitsee ratkaistakseen lopulta Taiwanin kysymyksensä, Xi saattaa kokea poliittisesti kestämättömäksi olla niin tekemättä, hän sanoo.

– Kiinan näkökulmasta täysimittaisen hyökkäyksen houkuttelevuus piilee yllätyksen mahdollisuudessa. Yhdysvallat ei välttämättä ehtisi reagoida sotilaallisesti ennen kuin Peking on saanut Taiwanin kontrolliinsa ja sota on ohi, hän toteaa.

Lännessä on hänen mukaansa taipumusta kuvitella, että taiwanilaisten potentiaalinen kyky pitkäkestoiseen sissisotaan miehittäjää vastaan saisi Xi Jinpingin toisiin ajatuksiin.

Skylar Mastro ei kuitenkaan usko USA:n karvaiden kokemusten Afganistanista ja Irakista Pekingin kenraaleja juuri hetkauttavan – vastarinnan kitkemiseksi Kiinan kansanarmeijalla on nimittäin riveissään 1,5 miljoonaa alueellisissa tukahduttamistoimissa karaistunutta sotilaspoliisia.

– Verrattuna sotilaalliseen haasteeseen, jota hyökkäys Taiwaniin ja sen haltuunotto jo itsessään merkitsevät, miehitys olisi kiinalaisten mielestä todennäköisesti kuin lasten leikkiä, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)