Koronaviruspotilaista astmaa sairastavat joutuvat useammin sairaalahoitoon kuin he, joilla astmaa ei ole. Näin kertoo Epic Health Research Network (EHRN) -sivusto, joka tuottaa massadataan perustuvaa analyysia Yhdysvalloissa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä Apotin tiedotteen mukaan massadataa analysoimalla pystytään tuottamaan tietoa esimerkiksi eri sairauksien riippuvuussuhteista Covid-19 -potilaiden ennusteeseen.
Uusimpien analyysitietojen mukaan nuorilla, astmaa sairastavilla koronapotilailla on suurempi riski joutua sairaalaan, tehohoitoon tai kuolla verrattuna heihin samanikäisiin, joilla astmaa ei ole. Samaa kohonnutta riskiä ei ollut havaittavissa vanhemmissa ikäryhmissä.
Esimerkiksi 19−34-vuotiailla astmapotilailla oli kaksinkertainen riski joutua sairaalaan tai tehohoitoon ja kolminkertainen riski kuolla verrattuna samanikäisiin astmaa sairastamattomiin.
Tiedot kerättiin Yhdysvalloissa 65 terveydenhuollon organisaatiosta, jotka kattavat 616 sairaalaa ja 11 606 klinikkaa sekä 27 osavaltiota.
Korkeilla maksa-arvoilla yhteys suurempaan kuolemanriskiin
Varhaiset raportit koronapotilaista, joilla on kohonneet maksa-arvot, osoittivat niiden liittyvän huonompaan hoidon lopputulokseen. Tämän selvittämiseksi selvitettiin maksa-arvojen koholla olon vaikutus lopputulokseen 37 420 potilaan otoksessa.
Selvityksessä potilaat olivat joutuneet sairaalaan koronan vuoksi ja olivat joko kotiutuneet tai kuolleet. Potilailla, joilla oli voimakkaasti kohonneet maksa-arvot sairaalaan tullessa, oli 2,5-kertainen kuolleisuus verrattuna potilaisiin, joilla oli normaalit tai kohtalaisesti kohonneet arvot.
Kokonaiskuolleisuus Covid-19-diagnoosilla sairaalaan otetuilla oli 20 prosenttia. Henkilöillä, joilla oli voimakkaasti kohonneet maksa-arvot, se oli 54 prosenttia.
Koronapandemian alussa oltiin huolissaan siitä, että reniini-angiotensiini-aldosteroni hormonijärjestelmään (RAA-järjestelmä) vaikuttavien verenpainelääkkeiden käyttö lisäisi riskiä vaikeampaan taudin kulkuun ja kuolleisuuden nousuun. RAA-järjestelmä säätelee elimistön suolatasapainoa, verenpainetta sekä munuaisten verenkiertoa.
Analyysit kuitenkin osoittavat, että Covid-19-potilaiden hoito etenkin ACE-estäjillä ja angiotensiini-reseptorin estäjillä pienentävät sekä riskiä vaikeaan tautimuotoon että kuolemiin.
Otoksessa oli mukana 69 182 verenpainepotilasta.