Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala kirjoittaa uudessa Nykypäivässä niin sanotun identiteettipolitiikan ja keskustelun polarisoitumisen ajasta.
– Erityisesti tietyt aiheet muodostavat hyvin helposti kaksi keskenään vastakkaista leiriä, jotka keskittyvät vähintään yhtä paljon olemaan eri mieltä toisen osapuolen kanssa kuin varsinaisesti argumentoimaan oman näkökulmansa puolesta. Tyypillisiin tämän tapaisiin teemoihin lukeutuvat ainakin ilmastopolitiikka ja maahanmuuttokysymykset, Antti Vesala toteaa.
Jaon ja identiteettipolitiikan on katsottu aiheuttavan vaikeuksia maltillisemmille ja perinteisille puolueille.
– Suurimmissa vaikeuksissa tällä hetkellä on keskusta, joka on vajonnut tätä kirjoitettaessa kymmenen prosentin rajan tuntumaan ja hyökkäilee kaoottisesti kaikkiin suuntiin toivoen, että edes jokin laukaus osuisi maaliin ja toisi jättipotin. Helppoa ei ole myöskään SDP:llä, Vesala katsoo.
Sen sijaan kokoomus on onnistunut pitämään kannatuksensa verraten hyvin.
Mikä tätä selittää?
Yllä näkyvässä grafiikassa on puolueiden äänestäjien tutkittu asemoituminen hahmotettu koordinaatistolla. Vaaka-akselin muodostaa perinteinen vasemmisto-oikeistoulottuvuus. Pystyakselilla on niin sanottu GAL–TAN -ulottuvuus (green, alternative, libertarian – traditional, authoritarian, nationalist).
Esiin tulee asetelma, jossa puolueet ryhmittyvät keskenään melko selkeään kolmioon. Sen yhdessä kulmassa ovat ryppäässä vasemmistoliitto, SDP ja vihreät. Toista kulmaa dominoi perussuomalaiset. Kolmas kulma kartan oikealla puoliskolla on kokoomuksen hallussa.
Kokoomuksen Antti Vesalan mielestä tämä kertoo, että poliittinen kenttä jakautuukin kolmeen melko omaleimaiseen suuntaukseen.
– On punavihreä suuntaus, nationalistinen suuntaus ja kokoomuksen edustama suuntaus, jota voitaneen tässä kutsua vaikka porvarilliseksi suuntaukseksi.
– Huomionarvoista on, että kokoomus ei ole sanottavasti ”lähempänä” varsinaisesti kumpaakaan muuta kärkeä tässä kolmiossa. Ei siis missään kahden ääripään välissä vaan varsin etäällä molemmista.
Vesalan mukaan kokoomus on oikeisto-vasemmistoakselilla oikeanpuoleisen suunnan keskellä. Arvokysymysten pystyakselilla kokoomuslaiset jakautuvat tasaisesti konservatiivisemmalle ja liberaalimmalle suunnalle.
– Ei tässäkään mitään uutta kenellekään, joka vähääkään tuntee puolueemme yli satavuotista historiaa, Vesala huomauttaa.
– Leimallisimmin kokoomuksen teemat kuten talous- ja työllisyyspolitiikka ja vastuullinen suhtautuminen julkistalouteen erottavat meidät punavihreästä kulmasta. Määritteleviä teemoja tällä ulottuvuudella ovat myös yrittäjyyden edellytysten vahvistaminen, suhtautuminen markkinatalouteen, talouskasvuun, sääntelyyn ja toisaalta yksilönvapauteen. Kokoomuksen linja poikkeaa selvästi punavihreästä kulmasta myös maahanmuuttokysymyksissä.
Perussuomalaisten dominoimasta nationalistikulmasta kokoomusta erottaa hänen mukaansa selvimmin kansainvälisen politiikan linja, erityisesti suhtautuminen Euroopan unioniin.
Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesalan koko artikkeli on luettavissa perjantaina ilmestyvässä Nykypäivässä.
Akselisto on suoraan tuosta mainitusta Grönlundin &co tutkimuksesta. Olennaista on pallukoiden sijoittuminen suhteessa toisiinsa.
— Antti Vesala
(@anttivesala) January 2, 2020