Kokoomusryhmästä tukea presidentin EU-kritiikille

Elina Lepomäen mukaan säännöistä luopumisessa on olemassa vaara.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen sanovat, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön EU-kritiikissä on perää.

Heidän mukaansa on ongelma, että EU lipsuu itse laatimiensa sääntöjen noudattamisesta.

Lepomäen mukaan on olemassa vaara, että kun luopuu säännöistä yhdessä kohdassa, voi tehdä sen myöhemmin toisessa.

– Jos sopimuksiin tai sen osiin ei voi luottaa, missä kohdassa aletaan lipsua muistakin periaatteista. Erityisen harmilliseksi tilanne muodostuu, jos yritetään ylläpitää oikeusvaltio periaatetta tietyissä jäsenmaissa. He voivat viitata siihen, että emmehän muutenkaan noudata kaikkia sopimuksia, Elina Lepomäki sanoo.

Häkkänen muistuttaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi jo kesällä samansisältöisen lausunnon kuin Niinistö nyt.

– EU:n ei pidä laventaa toimivaltuuksiaan ja tehdä jotain, mitä ei ole sopimuksissa sovittu, Antti Häkkänen sanoo.

Niinistö totesi tänään tiistaina suurlähettiläspäivillä, että EU on kerta toisensa jälkeen luopunut sääntöjensä noudattamisesta.

– Kaikkien EU:n puolestapuhujien tulisi kantaa tästä huolta; jokainen luovan tulkinnan tilanne nostattaa kysymyksiä, epäilyksiä ja kritiikkiä. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä, Niinistö sanoi.

Lepomäki sanoo, että jos EU:ta halutaan kehittää, sen pitää luoda itselleen uskottava oikeuspohja. Hän sanoo kannattavansa EU:n toimivaltuuksien lisäämistä, mutta hän haluaa, että ne tehdään päivittämällä unionin perussopimuksia eikä tulkitsemalla nykysopimuksia uusilla tavoilla.

– Seuraava askel voisi olla että päivitetään pykälät sellaiseen tilaan, ettei tarvitse tulkita. Luulen, että Niinistökin tarkoitti tätä, ja jos näin on, olen vahvasti samaa mieltä, Lepomäki sanoo.

Hänen mielestään suuri virhe tehtiin jo kymmenen vuotta sitten, kun EU luopui no-bail-out-periaatteestaan. Periaate tarkoittaa, että kukin jäsenmaa vastaa omista veloistaan.

– Siihen periaatteeseen meidän pitää palata, mutta se ei onnistu ilman kattavaa velkajärjestelyä, Lepomäki ennustaa.

Häkkäsen mukaan Suomen etu on, että EU-politiikassa noudatetaan laillisuusperiaatetta.

– Valtioiden välisessä toiminnassa pitää puolustaa sääntöjen noudattamista. Silloin suuret eivät pysty jyräämään voimalla pieniä. EU ei myöskään pärjää sillä, että rakennetaan hallitsematonta velkaunionia.

Häkkänen sanoo, ettei hän kannata liittovaltiokehitystä, koska se tarkoittaisi, että tarkat taloussäännöt pätevät yhä huonommin.

– EU menestyy, jos pidetään perusasiat kirkkaina ja jokainen jäsenmaa pitää omat talousasiansa kunnossa. Jos toimivaltuudet ja vastuut sotketaan, askelletaan väärään suuntaan.

Häkkäsen mielestä pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ymmärtänyt, että EU-huippukokouksessa ei tehty ”excel-laskuharjoitusta” vaan käytiin periaatteellinen keskustelu. Häkkänen sanoo, että tukipakettimiljardien jakaminen oli lopulta sivuseikka siihen verrattuna, että jäsenmaiden omaa vastuuta talouspolitiikkojensa seurauksista heikennetään.

– Suomi meni tähän mukaan eikä edes pitänyt meteliä periaatteellisista asioista. Olisi pitänyt liittoutua samanmielisten kanssa ja mennä periaatevihko kädessä Brysseliin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)