Suomenlinnan rannikkorykmentin komentajan Ville Vänskän mukaan Suomen kannattaa seurata tarkkaan, millaista merisotaa Venäjä käy Ukrainaa vastaan Mustallamerellä.
– Mustanmeren maantiede Bosporinsalmen kuristamana sisämerenä on hyvin samankaltainen kuin Itämeren. Meriyhteyksistä riippuvaisena valtiona meidän tulee seurata tarkalla silmällä Ukrainan sodan meririntaman tapahtumia ja ottaa oppia niistä, Vänskä toteaa Twitterissä.
Vänskän mukaan Ukrainan sodan merioperaatiot käynnistyivät 13. helmikuuta, kun Venäjä sulki laajoja merialueita Mustallamerellä ja Asovanmerellä vedoten harjoituksiin.
– Venäjä keskitti Mustallemerelle ja Asovanmerelle 46 taistelualusta ja Välimeren voimaryhmään 17 alusta. Voimaa keskitettiin Venäjän muista laivastoista.
– Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi pohdittaessa Venäjän kykyä operatiivisiin maihinnousuihin Itämerellä, Vänskä kirjoittaa.
Komentajan mukaan Venäjä sulki Ukrainan rannikon merialueet kokonaan merenkululta niin sanottujen “terrorismin vastaisten operaatioiden” varjolla. Näin maa pyrkii suojaamaan oman selustansa.
Vänskän mukaan Venäjän merivoimien toiminta Mustallamerellä rikkoo kansainvälisiä sodan sääntöjä. Venäjä on esimerkiksi hyökännyt siviilialuksia vastaan ja tehnyt ohjusiskuja kauppa-aluksiin.
Vänskän mukaan Venäjällä on täydellinen meriherruus Mustallamerellä eikä Bosporinsalmen sulkemisella ole hänen mukaansa vaikutusta Venäjän merelliseen toimintaan.
– Ukrainan meriliikenteen katkaisemisella tulee olemaan sellaista strategista vaikutusta, johon maajoukkojen keskittämisellä ei päästä. Omavaraisuusaste on hyvä, mutta maa tarvitsee pitkällä aikavälillä meriyhteyksiä. Kaikkea merellistä tuontia ei voi siirtää kumipyörille, Vänskä toteaa.
Ukrainan sodan meririntama pähkinänkuoressa 1/12. Uutisvirrasta saa sen kuvan, että Ukrainan sota on pelkkää panssarintorjuntaa, lennokkeja ja ohjusiskuja siviilikohteisiin. Merelläkin tapahtuu ja meidän tulee sitä herkällä silmällä seurata. pic.twitter.com/jolrnz2nee
— Ville Vänskä (@vanska_ville) March 1, 2022