Eri puolille maailmaa iskeneeseen koronavirukseen kokeillaan parhaillaan useita eri lääkehoitoja, joiden toivotaan helpottavan ainakin vakavimmasta taudinkuvasta kärsivien tilannetta.
Toisin kuin sikainfluenssapandemiassa vuonna 2009, ei suomalaisia ehditty rokottaa laajamittaisesti ennen epidemian alkua. Valtavista ponnisteluista huolimatta tehokkaan koronavirusrokotteen valmistumisessa voi kestää jopa puolitoista vuotta.
Uutta tutkimustietoa Covid-19-sairauteen mahdollisesti toimivista lääkkeistä tai lääkeyhdistelmistä odotetaan jo lähiviikkoina. Financial Timesin mukaan alustavista tuloksista kerrotaan pian muun muassa Kiinassa.
Tutkijat ovat keskittyneet tähän mennessä pääasiassa kolmeen lääketyyppiin, joista ensimmäiset ovat viruksen jakautumista hidastavia viruslääkkeitä. Potilaita on hoidettu Kaletra-nimisellä HIV-lääkeyhdistelmällä, malarialääkkeenä tunnetulla klorokiinillä ja japanilaisella favipiravir-influenssalääkkeellä.
Amerikkalainen bioteknologiayhtiö AbbVie luopui hiljattain Kaletran patenttioikeuksista, jotta tuotantoa saadaan kasvatettua maailmanlaajuisesti.
Taistelua aikaa vastaan
Eläinkokeiden perusteella Ebolaa vastaan kehitetty remdesivir-viruslääke toimii ainakin muita koronavirustyyppejä vastaan. Analyytikkojen mukaan sen tehosta SARS-Cov-2-virusta vastaan tiedetään todennäköisesti enemmän jo muutaman viikon sisällä.
Yhdysvaltain terveysvirasto valmistelee parhaillaan 400 hengen kliinistä tutkimusta, jossa potilaille annetaan lääke viimeistään 72 tunnin päästä diagnoosista.
– Tämä on taistelua aikaa vastaan. Meidän on edettävä mahdollisimman nopeasti. Vielä ei tiedetä, mikä tulee toimimaan ja mikä ei. Tällä hetkellä ei ole yhtään lääkehoitoa, joka olisi suunniteltu juuri uutta koronavirusta vastaan, tutkimusta hallinnoiva professori Andre Kalil sanoo.
Toinen tutkimuksen kohteena oleva lääkekategoria vähentää keuhkojen tulehdustilaa vakavissa tautitapauksissa. Kevzara-nimistä lääkettä kehitetään amerikkalaisen Regenorin ja ranskalaisen Sanofin yhteistyöllä. Sveitsiläinen Roche testaa lisäksi Actemra-lääkettä, jota käytetään nivelreuman hoitoon lähes sadassa maassa.
Tutkijat selvittävät kolmantena vaihtoehtona vasta-aineisiin pohjautuvia hoitoja, joiden materiaali on kerätty parantuneiden potilaiden verestä tai kehitetty laboratorioissa. Vasta-ainehoitojen on arveltu auttavan vakavasti sairaita ja toimivan ennaltaehkäisevinä lääkkeinä sairaalahenkilökunnalle.
Amerikkalainen Eli Lilly ja kanadalainen startup-yhtiö AbCellera pohjaavat työnsä ensimmäisiltä koronaviruksesta parantuneilta amerikkalaispotilailta kerätyistä verinäytteistä. Japanissa Takeda-yhtiö kehittää nopealla aikataululla samankaltaisia lääkkeitä.