Tilastokeskuksen entinen kehittämispäällikkö, nykyinen eläkeläinen Pekka Myrskylä tietää, että vain ani harva suomalainen pääsee 2 600 euron kuukausittaisiin nettotuloihin, joista on vähennetty verot.
Perheenyhdistämiseen esitetään tiukennuksia eduskunnan käsittelyssä olevassa laissa. Perheenkokoajalle pitää verojen jälkeen jäädä käyttövaraa 2 600 euroa kuussa saadakseen Suomeen puolisonsa ja kaksi lastaan. Tuloraja on ollut samalla tasolla vuodesta 2013 lähtien, mutta nyt toimeentuloedellytys laajennetaan koskemaan aiemmin sen ulkopuolella olleita ryhmiä.
Myrskylä laski, kuinka moni suomalainen selviäisi tästä vaatimuksesta. Tulos oli, että vain 20 prosenttia suomalaisista saa nettopalkkaa, joka on yli 2 600 euroa. Toimeentuloedellytystä ei kuitenkaan uloteta Suomen tai pohjoismaiden kansalaisten perheenjäseniin.
– Perheenyhdistämisraja on todella kova vaatimus. Suurin osa suomalaisista ei pystyisi yhdistämään perhettään tällä hetkellä, jos asuisi ulkomailla ja vaadittava raja olisi tässä, Myrskylä sanoo.
Myrskylän laskelmassa on huomioitu kaikki mahdollinen tulo ja sosiaaliturva, mitä suomalaiset saavat, jopa toimeentulotuki.
– Olen kerännyt lukuun kaiken, mitä ihminen saa eri lähteistä, kuten päivärahat, palkkatulot ja tulonsiirrot. Ainoa, mikä puuttuu, on pimeä palkka tai vanhemmilta saadut lahjoitukset. Näistä tuloista on vähennetty verot, Myrskylä kertoi.
Myrskylä muistuttaa, että monissa ammateissa, kuten lastentarhanopettajilla, hoitajilla tai peruskoulun opettajilla bruttotulokin voi jäädä tämän alle.
Maahanmuuttajille vaatimus on vielä kovempi kuin suomalaisille, koska heidän palkkansa ja etuutensa ovat yleensä pienemmät kuin suomalaisilla. Esimerkiksi päivärahaan tai eläkkeeseen on kertynyt vähemmän tuloa heikompien ansioiden takia.
Tulorajan kovuus ei ollut yllätys Myrskylälle.
– Enemmän on ollut yllätys, että päättäjät ovat niin elämästä vieraantuneita, kuten Laura Räty, jolle oli yllätys, kuinka monen palkka on matala. Ei me suomalaiset niin rikkaita olla.