”Sananvapautta ei voi paloitella. Sitä joko on tai ei ole” – Kepalle arvostelua

Maailma kylässä -festivaalien Sananvapauskylä ei toteudu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry ja Suomen Pen olivat järjestämässä sananvapausaiheista teemakylää Maailma kylässä -festivaaleille, kunnes ilmeni, että järjestöjen näkemys sananvapaudesta festivaalia järjestävän kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry:n kanssa poikkeaa toisistaan.

Näkemyserot kylään suunniteltujen näyttelyiden sisällöstä festivaalin järjestävän Kepan kanssa johtivat siihen, että sananvapauskylä ei toteudu.

Suomen Pen ja Sarjakuvaseura olivat tuomassa teemakylään Kallion ja Sellon kirjastoissa esillä ollutta suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden Minä olen Charlie -näyttelyä, ja Kultti ry Ville Rannan keskustelua herättäneitä sarjakuvia.

Festivaalia järjestävä Kepa kuitenkin toivoi, että kokonaisuuksia muokattaisiin niin, että profeetta Muhammedia esittäviä kuvia ei olisi esillä.

– Emme voi hyväksyä sitä, että kuolleiden toimittajien muistoa kunnioittavasta näyttelystä poistetaan osia. Sananvapautta ei voi paloitella. Sitä joko on tai ei ole, toteaa Kultti ry:n puheenjohtaja Ilkka Lehdonmäki.

– Jos olisimme poistaneet osan kuvista, olisimme alistuneet ennakkosensuurille. Ideana sananvapaus ei ole suhteellinen, toteaa puolestaan Suomen Penin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Järjestöt kysyvät, miltä suomalaisia halutaan suojella?

– Onko sananvapauden ykkösmaa valmis luopumaan asemastaan mukavuussyistä, vain sen pelossa, että joku työ saattaisi ärsyttää tai herättää keskustelua? Jos kansalaisyhteiskunta ja sen keskeiset toimijat alkavat harjoittaa ennakoivaa itsesensuuria, mitä kautta kansalaiset saavat äänensä kuuluville? Elääkö rohkeus ottaa kantaa enää vain kirjastoissa, joissa Minä olen Charlie – näyttely on ollut esillä?

Piraattipuolue tyrmistynyt

Piraattipuolue sanoo olevansa tyrmistynyt sananvapaustapahtuman perumisesta. Julkisuudessa Kepa ry on esittänyt perumisperusteeksi Suojelupoliisin uhka-arviota.

– Piraattipuolueen saamien tietojen mukaan tilaisuuteen ei kuitenkaan kohdistunut minkäänlaista konkreettista turvallisuusuhkaa, vaan kyseessä on ollut ainoastaan pelko siitä, että osa festivaalivieraista loukkaantuisi piirretyistä profeetan kuvista, puolue sanoo tiedotteessaan.

Puolue toteaa, että ”on äärimmäisen huolestuttavaa, että taidetta sensuroidaan länsimaissa uskonnollisin perustein”.

Piraattipuolue tuomitsee jyrkästi tapahtuneen ja toivoo, että nyt sensuroitu tapahtuma voitaisiin myöhemmin toteuttaa jossain muussa yhteydessä.

Lue myös: Sananvapauskylä peruutettiin monikulttuurisuusfestivaalilla

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)