Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen kirjoittaa vihapuheen laukaisseesta lastenohjelmasta poliisin sivuilla.
Verkkouutiset uutisoi aiemmin amerikkalaisen Heat Street -julkaisun ihmettelevän Suomen poliisin Poliisileijona-videota tässä ja tässä. Heat Streetin mielestä Suomen poliisi opettaa lapsia ilmiantamaan vanhempiaan.
Poliisihallituksen Luotosen mukaan Poliisituben julkistamispäivän kattoteemaksi oli valittu vihapuhe ja sosiaalinen media.
– Vihapuhe oli teemana tietoiskumaisessa Pysähdy!-videossa, päiväkoti-ikäisille suunnatussa lastenohjelmassa Poliisileijona ja poliisien omissa videoblogeissa. Toki avauspäivänä esillä oli myös muita aiheita. Valinta vaikutti herättävän tunteita, sillä kaikki kolme edellä mainittua videota ovat olleet kanavan katsotuimpia. Ne herättivät myös sitä itseään: vihapuhetta. Mukana oli muun muassa laittomaksi uhkaukseksi tulkittavia tekstejä, hän kirjoittaa.
Marko Luotosen mukaan ”monia lapsille suunnatun Poliisileijona-ohjelman kommentoijia poliisin viesti ei ole vakuuttanut. Ohjelmasarjan ensimmäinen jakso sosiaalisesta mediasta herätti viharyöpyn, sosiaalisessa mediassa”.
– Aikuisten harmistus kulminoituu siihen, että ”lapset opetetaan ilmiantamaan vanhempansa poliisille”. Tästä ”todisteena” on videon kohdasta 38 sekuntia alkanut kohtaus.
– Aikuiset hei, emme kehota videolla lapsia ilmiantamaan vanhempiaan vihapuheesta. Aikuisten oikeesti. Haluamme näyttää lapset oivaltavina ja osaavina tekijöinä, jotka ymmärtävät itse mikä on oikein ja mikä väärin.
Luotosen mukaan ”siksi lapsi onkin tilanteessa itse poliisin asussa. Ja ihan varmuuden vuoksi mainittakoon, että kyseessä on leikki, ei rikoslain mukainen virkavallan anastus”.
Arvostelun toinen kärki on kohdistunut siihen, että aikuinen antaa videolla palautetta poliitikolle.
– Palautetta voi ja pitää saada antaa, se on selvä. Siitähän demokratiassa lopulta on kysymys: sananvapaudesta. Sen piiriin kuuluvat myös sellaiset tiedot tai mielipiteet, jotka koetaan esimerkiksi järkyttävinä, häiritsevinä tai epämiellyttävinä.
– Sananvapauden suojista ei kuitenkaan sallita muiden perusoikeuksien tai ihmisarvon loukkaamista. Oletetaan, että teksti tabletilla olisi ollut juuri sellaista laitonta vihapuhetta, josta on annettu myös rangaistuksia tuomioistuimessa. Emme sitä luonnollisesti lastenohjelmassa toistaisi, viestintäpäällikkö kirjoittaa.