Varsinais-Suomen vuoden 2013 nuorena yrittäjänä palkitun Petri Hollménin omistamassa Lyyti Oy:ssä kävi taannoin työsuojeluviranomainen. Maaliskuussa tapauksesta käytiin kovaa keskustelua somessa, kun Hollmén kertoi siitä blogissaan.
Yrittäjäaktivisti Jukka Niemelä kirjoittaa tapauksesta uutuuskirjassa Pieniä tarinoita byrokratiasta. Verkkouutiset on sunnuntaiaamuna uutisoinut kirjan kertomuksia.
Lyyti on ohjelmistoyritys. jossa työt perustuvat luottamukseen työntekijän ja työnantajan välillä.
Työpaikalle tullut työsuojelutarkastaja oli penkonut yhtiön toimintaa kahden tunnin ajan.
”Parituntisen rupeaman aikana käytiin läpi työterveyshuollon järjestäminen, työterveyshuollon työpaikkaselvitys, työterveyshuollon toimintasuunnitelma, yleissitovan työehtosopimuksen noudattaminen, työhön perehdyttäminen ja opastus, määräaikainen työsuhde, työnteon keskeiset ehdot, työntekijöiden ylityökertymät, palkkalaskelman antaminen, vuosilomakirjanpito, häirintä ja epäasiallinen kohtelu, psykososiaalinen kuormitus, työsuojelupäällikön nimeäminen, työsuojeluvaltuutetun nimeäminen, työsuojeluvaltuutetun ajankäyttö, työsuojelutoimikunta, työsuojeluvaltuutetun oikeus saada koulutusta ja työsuojelupäällikön valmiudet tehtävien hoitoon. Raportissaan työsuojelutarkastaja kuitenkin toteaa, että muilta osin yritystä ei tarkastettu ja työpaikalla voi olla epäkohtia, jotka jäivät nyt löytymättä”.
Työsuojelutarkastaja huomautti tarkastusraportissa eniten siitä, että toiminta on liian joustavaa. Tiloihin vaadittiin kellokortti, työvuorot ja työvuorolistat.
Työsuojelutarkastajan raportissa todetaan, että ”Työnantajan on laadittava työpaikalle työvuoroluettelo, josta käyvät ilmi työntekijän säännöllisen työajan alkamisen ja päättymisen sekä päivittäisten lepoaikojan ajankohdat. Työvuoroluettelo on saatettava kirjallisesti työntekijöiden tietoon viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkamista”.
Raportin mukaan Lyyti Oy ei ole ”riittävän järjestelmällisesti tunnistanut työajoista (klo 9-17), työtilasta (toimisto, ylin kerros, kattoterassi, näkymä Blankoon), muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvia haitta- ja vaaratekijöitä.”
”Maine on yrittäjälle tässäkin kohtaa menestystekijä. Todennäköisesti työsuojelutarkastajan raportti johtaa myös siihen, että Hollménin työpäivät venyvät 12-tuntisiksi, koska yritystä täytyy johtaa silloin kun työntekijät ovat paikalla ja maksavat asiakkaat töissä. Ylitöinä paiskitaan erilaisia raportteja, kaavakkeita, riskiarviointeja ja ties mitä, jotka eivät palvele yrittäjää, Lyyti Oy:tä, sen työntekijöitä, BKT:n kasvua tai mitään muutakaan positiivista Suomen valtion kannalta”, Niemelä kirjoittaa.