Tietopyyntö edeltää varsinaista hävittäjähankintaa. Tietopyynnön analysoinnin jälkeen lähetetään tarjouspyyntö ja varsinainen koneen hankinta tehdään vasta sen jälkeen. Tietopyyntö lähetettiin puolustusvoimien mukaan maihin, joissa valmistetaan sellaisia monitoimihävittäjiä ja niihin liittyviä järjestelmiä, jotka voisivat täyttää Suomen vaatimukset Hornetin suorituskyvyn korvaajalle.
Suomen ilmavoimien 62 Hornet-hävittäjää tulevat tiensä päähän vuosina 2025–2030. Poliittiset päätökset korvaajista tekee vasta vuonna 2019 aloittava hallitus, mutta valmistelutyö käynnistyi jo viime syksynä.
Vastaukset nyt lähetettyyn tietopyyntöön on pyydetty toimittamaan vuoden 2016 lopussa. Varsinainen tarjouspyyntö Hornetin suorituskykyä korvaavasta ratkaisusta lähetetään vuonna 2018 ja hankintapäätös suunnitellaan tehtäväksi vuonna 2021.
Puolustusvoimien tiedotteen mukaan tietopyynnön tarkoituksena on kerätä näkemyksiä siitä, millaisia ratkaisuja tietopyynnön vastaanottajilla on Hornetin suorituskykyjen korvaamiseksi vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä.
Tietopyynnöllä hankitaan tietoja, joita käytetään hankinnan suunnitteluun ja budjetointiin sekä hankittavalle monitoimihävittäjälle asetettavien vaatimusten tarkentamiseen.
Hornetien korvaajasta viime kesänä tehdyssä esiselvityksessä mainittiin viisi monitoimihävittäjää, joita luonnehdittiin ”todennäköisesti Suomelle potentiaalisiksi monitoimihävittäjiksi niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella”.
Nämä koneet olivat amerikkalaisvetoinen monikansallinen Lockheed Martin F-35 Lightning, ranskalainen Dassault Rafale, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Saab JAS Gripen J. Selvityksessä listataan myös Hornetin päivitetty Super Hornet -versio.
Kyseessä ei ollut varsinainen kannanotto lopullisiin vaihtoehtoihin, mutta valinnat antoivat osviittaa siitä, millaisia koneita puolustusvoimat harkitsee.
Silmiinpistävää listan koneissa oli se, ettei suurta vientimenestystä nauttiva amerikkalainen F-16-hävittäjä ollut listalla. Sen sijaan siltä löytyi koneen tuleva korvaaja ja Yhdysvaltojen ja sen tärkeimpien liittolaismaiden ilmavoimien tulevaisuuden työjuhta F-35. Esiselvityksen perusteella se vaikuttaa kisan vahvimmalta ehdokkaalta.
Nyt puolustusvoimat pyytää tietopyynnössään vastauksia edellä mainittujen lisäksi myös amerikkalaisista Boeing F-15 Eaglesta ja Lockheed Martinin F-16 Fighting Falconista.
Lista on kasvanut siis kahdella muita tarjokkaita iäkkäämmällä konetyypillä. Vaikka molemmat koneet ovatkin astuneet palvelukseen jo 1970-luvulla, on kyse nykypäivityksillään varsin suorituskykyisistä koneista, joiden taistelukäytöstä on runsaasti kokemusta.
Puolustusvoimista teroitetaan, ettei tarkasteltavia konetyyppejä haluta tässä vaiheessa rajoittaa. Siksi tietoja hankitaan mahdollisimman monista konetyypeistä.
Lennokkeja Suomen taivaalle?
Puolustusvoimien mukaan vastaajat voivat esittää myös ratkaisuja, joissa voi olla esimerkiksi useampia lentokonetyyppejä tai miehittämättömiä ilma-aluksia täydentämässä monitoimihävittäjien suorituskykyä.
Tällä tarkoitetaan mitä todennäköisimmin sitä, että puolustusvoimissa ollaan avoimia myös taistelulennokkien hankkimiselle.
Tietoja pyydetään lisäksi myös uusiin järjestelmiin liittyvästä koulutuksesta. Esimerkiksi uusien koneiden käytön aloittamiseen tarvittava ohjaajien ja teknisen henkilökunnan koulutus on yleensä myyjämaan puolustusvoimien tuottamaa.
Ilmavoimat on myös kiinnostunut järjestelmien käytön aikaisesta kehittämisestä, mikä on yleensä valmistajamaiden puolustushallintojen johtamaa. Osa tietopyyntöjen vastauksista tulee todennäköisesti puolustushallinnoilta.
Tietopyyntö sisältää yksityiskohtaista tietoa ilmapuolustuksen toimintaperiaatteista ja tulevaisuudessa tavoiteltavasta suorituskyvystä. Suuri osa esitetyistä tiedoista ja tietopyyntöön saatavista vastauksista on salassa pidettäviä.