Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ottaa Iltalehden blogissaan kantaa runsaasti keskustelua viime aikoina herättäneeseen itärajalta tulevaan turvapaikanhakijoiden virtaan.
”Tulijoilla ei ole viisumia, monen kyydit on järjestetty Moskovasta asti. Toiminta on organisoitua, valvottua ja ylhäältä käsin siunattua”, Sarvamaa kirjoittaa.
Hänen mukaansa Venäjän rajavalvojat eivät pelkästään ole puuttumatta viisumittomiin ylittäjiin. Sarvamaa toteaa heidän olevan ”juonessa mukana”.
Petri Sarvamaa kertoo komentoketjun olevan yksinkertainen. Hänen mukaansa siihen kuuluu suoraan myös presidentti Vladimir Putin.
”Venäjän rajavartiolaitos on turvallisuuspalvelu FSB:n alainen viranomainen, ja FSB puolestaan on suoraan presidentti Putinin komennossa. Jos rajalla tapahtuu, presidentti tietää siitä. Jos rajalla tapahtuu organisoidusti, presidentti on hyväksynyt toimet tai antanut käskyn niiden toteuttamisesta. Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemille saapuvat turvapaikanhakijat ovat tässä yhtälössä ennen kaikkea FSB:n painostuskeino Suomea kohtaan”, Sarvamaa lataa.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi tiistaina Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin. Tapaamisen jälkeen kerrottiin, että maiden välille neuvotellaan uusi yhteistyöasiakirja. Sarvamaan mukaan ongelma voitaisiin ratkaista jo nykyisiä sopimuksia noudattamalla.
”Reitti saadaan kiinni neuvottelemalla, mutta jotain pitää olla valmis antamaan myönnytyksenä”, hän maalaa.
FSB:n kanssa toimiminen on Sarvamaan mukaan ”raadollista hommaa, jossa kaikki vaikutuskeinot ovat käytössä”. Esimerkkinä hän mainitsee vuonna 2006 Lontoossa murhatun entisen venäläisagentin Aleksander Litvinenkon tapauksen.
”Jos sopimukseen päästään, Venäjä voi hillitä huomattavasti rajan yli saapuvien määrää. Tästä huolimatta mitään takeita ei ole, ettei hana aukea uudelleen seuraavan myönnytyksen toivossa”, Sarvamaa sanoo.
Hänen mukaansa Venäjä ja sen turvallisuuspalvelu pelaavat kovilla panoksilla.
”Poliittinen ratkaisu on tietenkin löydettävissä. Oikeampi kysymys onkin, mikä sen hinta tulee olemaan, kun päätös tehdään FSB:n – ei demokraattisen valtion – kanssa. Suomen avulla voidaan hyvinkin pyrkiä lyömään kiilaa EU:n sisälle.”