Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajan, everstiluutnantti Torsti Sirénin mielestä Verkkouutisten ja Nykypäivän Nato-gallup kertoo siitä, että suomalaiset luottavat poliitikkojen näkemyksiin Nato-asiassa.
– Tutkimustulos kertoo mielestäni siitä, että ihmiset eivät edelleenkään itse halua etsiä tietoa Natosta eivätkä tiedä siitä oikeastaan mitään. Tässä he luottavat kansanedustajiin ja ovat valmiita tukemaan heidän päätöksiään asiassa, Sirén arvioi.
Kysymykseen ”Jos Suomen valtiojohto päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, niin olisitteko valmis tukemaan ratkaisua? ” vastasi myöntävästi 53 prosenttia suomalaisista. Kolmannes eli 34 prosenttia vastustaisi jäsenyyttä myös siinä tapauksessa, että valtiojohto sitä kannattaisi.
Vastaajista 13 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Keskustelu väljähtänyttä
Sirén myöntää, että poliitikkojen viesti kansalaisille on ollut pitkälti se, ettei Nato-jäsenyys ole ajankohtainen.
– Näinhän se on. Se ei ole oikeastaan milloinkaan ajankohtainen, Sirén toteaa. Hän luonnehtii nykyistä Nato-keskustelua jollain tapaa väljähtäneeksi.
– Tällaiset hyvin selkeät kannanotot puolesta tai vastaan, selkeillä argumentoinneilla perustellen, ovat pitkälti puuttuneet, Sirén näkee.
Sirén tulkitsee Verkkouutisten ja Nykypäivän Nato-gallupia niin, että kansa tuntuu olevan epävarma Nato-pohdinnoissaan.
– Kansa kaipaisi selkeitä kannanottoja poliitikoilta, Sirén summaa.
TNS Gallup selvitti asiaa Verkkouutisten ja Nykypäivän pyynnöstä 11.–22.3.2014 välisenä aikana noin tuhannelta (1002) suomalaiselta puhelinhaastatteluina.
Tutkimus edustaa 15–79-vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaa.
Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lue myös: Verkkouutiset selvitti: Kansa valmis Natoon, jos valtiojohto niin haluaa