Uuden alkoholilain valmistelija: Nettimyyntikieltoa lievennetään

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alkoholin etämyyntikieltoa aiotaan täsmentää lakiluonnoksessa esitetystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutta alkoholilakia valmisteleva hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriön haittojen ehkäisyn ryhmästä kertoo, että runsaasti keskustelua herättänyt alkoholin etämyynnin kielto täsmentyy vielä lakiluonnoksessa esitetystä.

Verkkouutiset kertoi maanantaina Euroopan komission sisämarkkinoiden pääosaston katsovan, että valmistelussa olevaan lakiin sisältyvä etämyyntikielto loukkaisi EU:n sisämarkkinasääntöjä. Kyse on pääosaston mietintöluonnoksesta.

Ismo Tuomisen mukaan virkamiesvalmistelu on edennyt suunnitellusti. Hän viittaa aiemmin Verkkouutisille antamiinsa lausuntoihin. Niiden perusteella uuden lain etämyyntikiellossa lähdetään kahdesta pääperiaatteesta.

Yhtäältä ulkomaisten verkkokauppojen alkoholilähetykset Suomeen ”kiellettäisiin selvästi”. Toisaalta lain valmistelussa kuitenkin täsmennettäisiin, ”millaisissa tilanteissa kuluttajat saisivat edelleen hankkia alkoholijuomia ulkomailta”. Ismo Tuomisen mukaan komissio ei ole ottanut huomioon lakiin vielä tulevia täsmennyksiä.

– Komissio on siis pohtinut vain puolikasta asiaa eli lausuntoversiossa ollutta etämyyntikieltoa ilman mitään täsmennyksiä = lievennyksiä, Tuominen toteaa Verkkouutisille sähköpostitse.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että juomien tilaaminen ulkomaisesta verkkokaupasta olisi sallittua esimerkiksi niin, että kuluttaja ostaa juomat verkkokaupasta ja palkkaa sitten myyjästä riippumattoman kuljetusyrityksen hoitamaan niiden toimituksen itselleen. Myös verovelvoitteet olisi hoidettava asianmukaisesti Suomeen. Tällainen järjestely tunnetaan ”etäostona”. Siinä verovastuu on tilaajalla.

Etämyynnillä on taas perinteisesti tarkoitettu järjestelyä, jossa alkoholijuomien myyjä vastaa niiden kuljetuksen järjestämisestä. Tässä tapauksessa myös verovastuu säilyy myyjällä.

Se, että komissio on päättänyt laatia uudesta alkoholilaista yksityiskohtaisen mietinnön, merkitsee, että Suomen on lykättävä lain voimaan saattamista kuudella kuukaudella. Ismo Tuomisen mukaan tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta valmistelun aikatauluun.

– Kun meillä on komissiolle lisäselvityksiä ja pykälämuokkauksia, toimitamme ne heille ja prosessi jatkuu. Prosessiin kuuluu, että Suomi ei saa hyväksyä uutta alkoholilakia ennen 15.6, mutta tällainen aikataulu ei muutoinkaan olisi ollut realistinen – ei siis mitään uutta ongelmaa tai takaiskua tässäkään suhteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)