KGB-arkistonhoitaja Vasili Mitrohinin arkistossa on myös Suomen kommunistisen puolueen pitkäaikaisen pääsihteerin Ville Pessin (1902-83) toimintaa koskevia dokumentteja.
Mitrohinin kokoelmaan Cambridgessa tutustunut Verkkouutiset on aiemmin julkaissut uutisia Mitrohinin arkistosta muun muassa tässä, tässä, tässä ja tässä. Nyt kerromme arkistosta löytämistämme Ville Pessiä eli peitenimi ”Baranovia” koskevista dokumenteista.
Ville Pessillä oli KGB:ssa kommunistijohtajana erityisasema. Hänen kauttaan kulki Suomeen varoja ja hänen lupansa tarvittiin suomalaiskommunistien värväämiseen, joka muutoin oli KGB:ssa sinänsä kiellettyä.
Agentteja Suomesta
Ensimmäinen arkiston Pessi-dokumentti 1977 koskee suomalaisten värväämistä KGB:n erityistehtäviin.
Kyseisestä asiasta kerrottiin ensi kerran lyhyesti 1999 Christopher Andrewn ja Vasili Mitrohinin kirjassa The Mitrokhin Archive. Suojelupoliisin historiakirjassa Ratakatu 12 (WSOY 2009) Kimmo Rentola osoittaa, että dokumentissa kuvailtu Pessin ensimmäinen keskustelu tapahtui residentti Viktor Vladimirovin kanssa.
Dokumentti kertoo, että Vladimirov pyysi Pessiltä 4-5 nuorta taistolaiskommunistia koulutettavaksi illegaaliagenteiksi Nato-maita vastaan. Lisäksi olisi tarvittu 1-2 avustajaa esimerkiksi väestökirjanpidosta.
Verkkouutiset julkaisee venäjästä suomennetun dokumentin seuraavassa kokonaan.
”Erityiskontingentti”
KGB:n Helsingin edustajalla oli tapaaminen Suomen kommunistisen puolueen kunniapuheenjohtajan Ville Pessin kanssa. Tapaamisessa käsiteltiin KGB:tä auttavia henkilöitä. Edustaja pyysi valitsemaan neljästä viiteen henkilöä, jotka olisivat Suomen kommunistisen puolueen laillistamattomia jäseniä ja jotka nauttisivat Sanisalon (Taisto Sinisalo, toim.huom.) tai muiden, puolueeseen kuulumattomien henkilöiden – jotka kuitenkin ovat hyvin perillä puolueen käytännön asioista – luottamusta. Tällaisia henkilöitä voisi erityisvalmistelujen jälkeen viedä Yhdysvaltoihin, Norjaan ja Tanskaan työskentelemään NATO-asioiden parissa.
Lisäksi tarvittaisiin vielä yhdestä kahteen henkilöä suoraan Suomeen erityiskontingentin dokumentaatiota varten.
Tämä keskustelu käytiin 12.7.1977, kun Pessi lomaili Neuvostoliitossa vuoden 1977 kesäkuun 18. päivästä saman vuoden elokuuhun.
Keskustelua jatkettiin, kun Pessi tapasi 17.8.1977 N. Poštšatajevin. Aiemmassa keskustelussa oltiin saavutettu sopimus KGB:n residentuuran ja Pessin välillä siitä, että valittaisiin neljästä viiteen (20–30-vuotiasta) arvomaailmaltaan samankaltaista henkilöä. Nyt Poštšatajev täsmensi, että tällaisia henkilöitä voisivat joissakin tapauksissa olla myös kommunistisen puolueen laillistamattomat jäsenet, jotka nauttisivat varapuheenjohtaja T. Sanisalon luottamusta, jos heidän laillistamattomasta jäsenyydestään tietävät vain muutamat henkilöt ja jos he eivät ole mukana aktiivisessa toiminnassa.
Poštšatajev täsmensi vielä, että Yhdysvaltoja, Norjaa, Tanskaa, Belgiaa, Hollantia ja NATO-elimiä koskevaa työtä varten tarvittaisiin kahdesta kolmeen henkilöä. Suotavia ehdokkaita olisivat journalistit, lakimiehet, ekonomistit, insinöörit, liikemiehet tai yliopisto-opiskelijat, jotka osaavat vierasta kieltä, jotka tulisivat toimeen ihmisten kanssa ja jotka olisivat naimattomia tai lapsettomia naimisissa olevia henkilöitä.
Poštšatajev vihjasi myös, että on olemassa suuri määrä työttömiä ja huonotuloisia. Tällaisia henkilöitä voisi viedä Neuvostoliittoon tai jatkaa heidän asumistaan Suomessa siten, että asemaansa valvottaisiin.
Kolmatta ehdokasryhmää, jonka edustajat työskentelevät väestökirjanpitoon ja asiakirjojen luovutukseen liittyvissä elimissä, voisi käyttää erityiskontingentin dokumentaatiota varten ja myös laillistamattomassa asemassa olevien kommunististen puolueiden auttamisessa.
Pessi lupasi tehdä valinnat.
”Suostui auttamaan”
Suomalaiskommunistien valintaan KGB-agenteiksi palattiin toisen dokumentin mukaan elo- ja syyskuussa 1978 Moskovassa ja Helsingissä.
Lyhyessä dokumentissa todetaan keskustellun KGB:n pyynnöstä valita 4-5 ehdokasta ”työskentelemään Naton Norjan ja Tanskan kohteiden ja erityiskohteiden dokumentoinnin ongelmien ratkaisun kanssa”.
”Pessi suostui auttamaan, tarjoamaan ehdokkaita KGB:n residentin kautta tammikuussa 1979”, dokumenttiin on kirjattu.
Pessi oli tuolloin 76-vuotias.
Hotellitiedottajat
Kolmannessa Mitrohinin arkiston dokumentissa kerrotaan KGB:n yrityksistä luoda suomalaishotelleihin avustajien tiedottajaverkosto.
Ville Pessin kerrotaan raportoineen tammikuussa 1979 KGB:n residentuuralle, että hän on ”jatkanut työtä Moskovan pyytämien ihmisten valitsemiseksi. Ne luovat verkoston erityislähteitä, joka pystyy kattamaan hotellien toimintaympäristön”.
Pessin mielestä näiden lähteiden ”ei olisi asianmukaista toimia KGB:n yhteydessä, vaan työtä pitäisi tehdä välittäjien kautta tietojen saamiseksi lähteiltä USA:n, Englannin ja Nato-maiden kansalaisista, ottamatta näitä lähteitä (KGB:n) yhteyteen”.
Lähteiden todetaan myös pystyvän keräämään tietoja muun muassa ”voitontavoittelijoista ja antiikkiteosten myyjistä”.