Terveydenhuollon ammattilaiset eivät jaa ministerin synkkää tilannekuvaa koronasta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Krista Kiurua puolustetaan: Asia ei ole ”sekava”, lehti otsikoi oudosti

Epidemia on nyt vakavampi kuin vuosi sitten, SDP:n Aki Lindén katsoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kummeksuu Helsingin Sanomien uutista, jonka mukaan terveydenhuollon ammattilaiset eivät jaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) tilannekuvaa koronasta.

HS julkaisi lauantaina uutisen, joka on otsikoitu ”Ministeri Kiuru kuvasi Suomen olevan pandemia­tilanteessa ”veitsen­terällä” – THL:n ja Husin asian­tuntijat eivät jaa näkemystä”. Juttu perustui Kiurun lauantaina julkaistuun haastatteluun epidemian kehityksestä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– HS:n otsikko ”THL:n ja HUSin asiantuntijat eivät jaa Kiurun näkemystä” on outo, koska Etelä-Suomen AVIn päättämät Tartuntatautilain mukaiset rajoitukset perustunut juuri näiden asiantuntijoiden ja pääkaupunkiseudun koronaryhmän AVI:lle esittämiin arvioihin, Lindén puolustaa viestintäpalvelu Twitterissä.

– Asia on hyvin selkeä, eikä ollenkaan ”sekava”: koronarokotus kattavuus (alle 50%:lla 2 rokotetta) ei ole vielä riittävä, jotta kaikista kontaktirajoituksista voitaisiin luopua. Tilanne on eri sitten kun kattavuus on olennaisesti korkeampi (lokakuu?). Sitä tässä tavoitellaan, hän sanoo.

Lindénin mukaan on selvää, että erityisesti kahden rokotteen antamisen edistyminen on tilannekuvan keskiössä. Hän viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin esittämään tavoitteeseen 80 prosentin rokotekattavuudesta.

– ”Tiedetään, että rokotussuoja deltamuunnoksen infektiota vastaan ei ole kovin hyvä. 1. annoksen jälkeen n 35% infektioista on estettävissä. 2. annoksen jälkeen osuus on suurempi, mutta myös kahden annoksen läpi infektioita voi tulla.” (THL:n Nohynek HS:ssa 22.8.) Tästä on kyse, Lindén sanoo.

Hänen mukaansa arviolle epidemian vakavuudesta on perusteita.

– Eduskunta sai touko- ja kesäkuussa kaiken olennaisen tiedon #korona viruksen uusien muunnosten tarttuvuudesta ja sääti lait, joihin nykyiset rajoitukset perustuvat. #epidemia oli kesällä 2021 vakavampi kuin kesällä 2020: myös sairaalapotilaiden määrä oli moninkertainen, Lindén katsoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS