Krista Kiurulta perätään jälleen vastausta alkoholin etämyynnistä

Kansanedustajat vaativat selvyyttä STM:n virkamiehen julkisista lausunnoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Mikko Kärnä (kesk.) ovat jättäneet perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) vastattavaksi uuden kirjallisen kysymyksen alkoholin etämyynnistä.

Kansanedustajat ovat nostaneet tikunnokkaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen julkisuuteen antamat lausunnot.

Tuominen sanoi Lännen Median haastattelussa syyskuun alussa, että hän on henkilökohtaisesti neuvotellut komission kanssa, eikä komissio ryhdy mihinkään toimenpiteisiin Suomea vastaan. Seuraavana päivänä Turun Sanomissa julkaistussa jutussa Tuominen antaa kansanedustajien mielestä ymmärtää, että alkoholin etämyynti on perutusta lakihankkeesta huolimatta tällä hetkellä ministeriön mukaan kiellettyä.

Tuomisen vastaukset liittyivät europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok.) komissiolta saamaan vastaukseen, jonka mukaan komissio on hyvin tietoinen ja huolissaan alkoholin etämyynnin tilanteesta Suomessa ja että komissio käy keskusteluja Suomen viranomaisten kanssa.

Komissio mukaan Suomi ei ole toimittanut rajat ylittävän etämyynnin kieltämisen lakihankkeesta mitään lopullista säädöstekstiä. Tuomisen mukaan Suomi on toimittanut kaikki tarvittavat tiedot EU:lle.

Onko Suomessa voimassa etämyynnin kielto?

Kärnän ja Wallinheimon mukaan epäselväksi jää, onko Suomessa voimassa oleva etämyynnin kielto, ovatko Suomen viranomaiset jättäneet noudattamatta teknisiä määräyksiä koskevan direktiivin menettelymääräyksiä ja kohdistuuko Suomeen rikkomusmenettelyn uhkaa.

Kansanedustajat kysyvät Kiurulta, onko Tuominen toiminut Suomen viranomaisten edustajana ja henkilökohtaisesti neuvotellut Euroopan komission kanssa Lännen Median jutussa väittämällään tavalla sen jälkeen, kun Suomi ilmoitti komissiolle peruvansa etämyynnin kieltoa koskevan lakiluonnoksen.

Mikäli hallitus ei vahvista asiaa, niin kansanedustajat haluavat tietää, miten hallitusneuvos Tuominen on voinut varmistua siitä, ettei Suomen valtiota kohtaan kohdistu tällä hetkellä riskiä EU-komission käynnistämästä rikkomusmenettelystä.

Kansanedustajat kysyvät myös, kohdistuuko hallituksen käsityksen mukaan Suomeen rikkomusmenettelyn uhka alkoholin etämyynnin kieltoon liittyen.

Komission vahvistaman taulukon mukaan kiinteämääräinen vähimmäishyvitysvaatimus jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämisestä on toista miljoonaa euroa. Komissio voi korottaa vaatimusta rikkomuksen keston ja laajuuden perusteella

Kansanedustajat kysyivät jo kesällä ministeri Kiurulta, pitääkö hallitus etämyyntiä toisesta EU-maasta Suomeen laittomana tai kiellettynä, mutta ministeri ei vastannut tähän kysymykseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)