Kumpi voittaa, nettijätti vai artisti?

Europarlamentti äänestää tekijänoikeuksista digitaalisella aikakaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentti äänestää keskiviikkona iltapäivällä täysistunnossaan Strasbourgissa tekijänoikeusdirektiivin uudistamisesta. Esityksen tavoitteena on varmistaa, että artistit, kustantajat ja muut tekijänoikeuksien omistajat saavat jatkossa korvauksen, kun heidän sisältöjään jaetaan Youtuben, Facebookin ja Googlen kaltaisilla kaupallisilla verkkoalustoilla.

Uudistus on tärkeä Euroopan luovan alan tulevaisuudelle. Suurin osa musiikista ja muusta luovasta tuotannosta levitään ja kulutetaan nykyään Youtubessa ja muilla verkkoalustoilla. Mutta tällä hetkellä laki ei edellytä alustojen kysyvän tekijöiden lupaa materiaalin käyttämiseen tai velvoita maksamaan korvauksia.

– Tässä on kyse leivästä ja euroista. Luovan alan tekijöiden ja alan yritysten tulevaisuudesta, kasvusta ja työpaikoista, Teoston yhteiskuntasuhteista ja EU-asioista vastaava Riikka Railimo sanoo.

Luovat alat ovat nousseet EU-maiden kolmanneksi suurimmaksi työllistäjäksi ja kasvu on vahvaa. Sektori tarjoaa työpaikan seitsemälle miljoonalle ja vastaa yli neljästä prosentista EU:n bkt:tä. Suomessakin luovat alat työllistävät lähes Turun asukasluvun verran ihmisiä.

Europarlamentti
kahtia jakautunut

Direktiivin uudistusesityksen mukaan tekijänoikeuskorvauksen alaisella materiaalilla tienaavien verkkoalustojen olisi jatkossa valvottava tarkemmin alustoille ladattavaa sisältöä. Niiden tulisi käyttää suodattimia, jotka tunnistavat tekijänoikeuden alaisen materiaalin sekä laadittava lisenssisopimukset tekijöiden kanssa ja maksettava niiden mukaisesti oikeudenmukainen korvaus sisällön hyödyntämisestä. Direktiivi antaisi myös kustantajille oikeuden vaatia korvauksia sosiaalisessa mediassa ja hakukoneissa jaetuista uutislinkeistä.

Mutta direktiiviesitys herättää myös kiivasta vastustusta. Vapaan internetin kannattajien ja digijättien mukaan sananvapaus ja verkkomaailman innovaatiot ovat vaarassa. Moniäänisyys kärsii, eivätkä artikkelit, videot ja muut sisällöt leviä yhtä laajalle kuin nykyisin.

Myös europarlamentti on asian suhteen täysin kahtia jakautunut. Direktiiviehdotuksesta yritettiin äänestää jo heinäkuussa, mutta europarlamentaarikot palauttivat esityksen takaisin valiokuntaan. Europarlamentin raportööri, saksalainen keskustaoikeistoryhmä EPP:tä edustava Axel Voss on laatinut kompromissiesityksen, joka pyrkii ottamaan huomioon monen europarlamentaarikon huolenaiheet.

Mutta äänestyksestä odotetaan nytkin tiukkaa. Muutosesityksiä on yli 250 ja EPP:n lisäksi kaikki muutkin poliittiset ryhmät ovat jakautuneet esityksen puolustajiin ja vastustajiin. Verkkouutisten haastattelemien lähteiden mukaan on ”50 prosentin mahdollisuus”, että europarlamentti kaataa koko esityksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)