Yhdysvaltain puolustushallinto on julkistanut miehittämättömien lennokkien suunnittelukilpailun, johon osallistuvia kannustetaan ottamaan mallia erityisesti eläinkunnasta.
Tarkoituksena on kehittää erittäin ketteriä ja kevyistä materiaaleista koostuvia lennokkeja.
Sotilaskäytössä voisi siis tulevaisuudessa olla esimerkiksi lepakkomaisia robotteja, kertoo Defense One. Idea ei ole uusi, sillä Caltech-yliopisto ilmoitti jo vuoden 2017 alussa kehittäneensä siivekkään lennokin, jonka ”ihon” muodosti silikonipohjainen kalvo.
Lennokkien kehitystyö on osoittautunut erityisen haastavaksi, vaikka robottiteollisuus on matkinut luonnossa esiintyviä ratkaisuja jo vuosikymmenten ajan.
– Nykyisten lennokkien rakenne perustuu perinteisiin siipiin ja potkureihin. Lepakkojen ja hyönteisten tutkiminen on kuitenkin tarjonnut uusia oivalluksia kehitystyöhön. Luonnon rakenteita imitoiva suunnittelu voisi tehdä lennokeista ketterämpiä ja vaikeasti havaittavia, ilmavoimien tiedotteessa todetaan.
Siipimekanismin suurin haaste on liittynyt voimanlähteen kestoon. Parin minuutin lentoajasta ei ole juurikaan hyötyä rintamalinjan takana suoritettavilla tiedustelulennoilla.
Kilpailun tehtävänannossa ratkaisuksi esitetään langatonta energiansiirtoa. Pienempiä lennokkeja voitaisiin ladata huomaamatta joko lentokoneesta tai maasta.
Suunnittelukilpailun tavoitteena on tukea yliopistomaailman ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä. Yhdysvaltain puolustushallinto pyrkii vauhdittamaan perustutkimuksen soveltamista sotilasteollisuudessa.
#BatBot is a next-generation drone that looks and moves like a bat #robotics #Biomimicry https://t.co/sizIXmfv0f https://t.co/sgKKAZgjrl
— Louise Huyghebaert (@Louise_H112) March 1, 2017