Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) pitää maastapoistumisveron vastustamista verojen välttelyn puolustamisena. Samaa viestiä on toistettu tänään myös SDP:n riveistä.
– Miksi kokoomus vastustaa verovälttelyyn puuttumista? Teidän ajama linja tarkoittaa, että paine korottaa palkansaajien ja yrittäjien veroja kasvaa, kun verotuksen porsaanreikiä ei haluta tukkia. Kokoomus asettuu verovälttelijöiden puolelle, Andersson syyttää Twitterissä.
Hän suuntaa sanansa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle. Orpo sanoi perjantaina, ettei kokoomus hyväksy uutta veroa ja lupasi, että mikäli kokoomus on seuraavassa hallituksessa, poistetaan vero.
Li Anderssonin väitteet veropaineista ovat sikäli mielenkiintoisia, että asiantuntijat ovat pitäneet maastapoistumisveron fiskaalista merkitystä käytännössä olemattomana. Myös valtiovarainministeriön omassa arviossa tultiin siihen tulokseen, ettei veroa kannattaisi säätää.
Pääministeripuolue SDP:n agendalla exit-vero on tästä huolimatta ollut pitkään.
”Muurin rakentamista”
Verkkouutiset kertoi loppuvuodesta 2019 silloisen pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen verokaavailuista. Veroasiantuntija, oikeustieteen tohtori ja asianajaja Janne Juusela arvioi tuolloin, että vero olisi ”erittäin huono idea”.
– Suomessa olosuhteet pitää parantaa sellaisiksi, että ihmiset – mukaan lukien varakkaat ihmiset – haluavat asua täällä ja tänne halutaan muuttaa myös muulta. Jäähyväisveron logiikka muistuttaa piikkilanka-aidan tai muurin rakentamista, veroasiantuntija Juusela totesi Verkkouutisille.
Hänen mukaansa vero sopii Suomelle huonosti myös sen takia, että maan talous on pieni ja syrjäinen, ja sen menestyminen perustuu kansainväliseen vapaakauppaan ja ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen.
Juusela muistutti, ettei varakkaiden poismuutto ole ilmiö, joka aiheuttaa merkityksellisiä verotulojen menetyksiä valtion budjettitalouden näkökulmasta. Hänen mukaansa nouseva verotus saattaisi pikemminkin johtaa tällaiseen.
Juusela tyrmäsi myös vasemmistopuolueista nyt kuultuja vertailuja toisiin maihin, joissa exit-vero on käytössä.
– Kaikkien maiden verojärjestelmissä on omat erityispiirteet ja verojärjestelmiä pitää tarkastella kokonaisuutena. Näin ollen yksittäinen vero, joka kenties toimii kohtuullisesti jossain maassa, ei välttämättä toimi sellaisenaan toisessa maassa.
Miksi kokoomus vastustaa verovälttelyyn puuttumista? Teidän ajama linja tarkoittaa, että paine korottaa palkansaajien ja yrittäjien veroja kasvaa, kun verotuksen porsaanreikiä ei haluta tukkia. Kokoomus asettuu verovälttelijöiden puolelle.
— Li Andersson (@liandersson) September 10, 2021