Koronakriisissä on vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan tullut näkyväksi epäkohtia, joita on syytä korjata, kun Suomea jälleenrakennetaan.
– Aivan erityisen näkyväksi kriisi on tehnyt sen, miten haavoittuvassa tilanteessa yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevat ihmiset elävät, Andersson sanoi vappupuheessaan.
Koronakriisi poikkeaa Li Anderssonin mukaan muista koetuista kriiseistä, koska se on iskenyt poikkeuksellisen kovaa palvelu- ja kulttuurialoille.
– Silti sen iso kuva noudattaa talouskriisien tuttua kaavaa: työmarkkinoiden suurimmat kärsijät ovat nuoret, matalapalkkaiset työntekijät, pienyrittäjät ja freelancerit eli muutenkin epävarmoissa olosuhteissa työskentelevät, hän totesi.
Koronan kaltaisten virusten nopean leviämisen mahdollistaa Anderssonin mukaan maailma, joka on globaalimpi kuin koskaan aiemmin.
– Hyvin monissa maissa kaikkein alttiimpia tartunnan saamiselle ovat kuitenkin he, jotka matkustavat vähiten eivätkä pysty vetäytymään kodin suojaan etätöihin sekä he, jotka asuvat tiiviisti korkeiden vuokrien ja pienten tulojen takia.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja viittasi koronaviruksen ”luokkanäkökulmaan”.
– Hyvä esimerkki koronakriisin luokkanäkökulmasta on Helsingin Itäkeskuksen metroasema, joka muuttui kriisin myötä kaupungin ruuhkaisimmaksi. Näin tapahtui siksi, että Itä-Helsingissä asuu erityisen iso joukko niitä ammattilaisia, jotka koronakeväänä ovat nousseet aamuisin lähteäkseen työpaikoilleen aivan kuten ennenkin, Li Andersson sanoi.
– Esimerkiksi sairaanhoitajat, lähihoitajat, poliisit, pelastusalan ammattilaiset, jätehuollon työntekijät, siivoojat, kaupan kassat, lastenhoitajat ja varhaiskasvatuksen opettajat ovat pitäneet yhteiskunnan kriittisiä toimintoja käynnissä koko ajan. Toivottavasti näemme jatkossa paremmin kaikki nämä ammattilaiset, jotka pitävät yhteiskuntaa pystyssä – tapahtui ympärillä maailmassa mitä tahansa, hän jatkoi.