Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on kirjoittanut luvun Arno Kotron kanssa toimittamaansa kirjaan Sinua on petetty. Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta (Like). Ohisalon kirjoituksen otsikko on ”Toipuvan kiltin tytön”, nykyisen feministin päiväkirjamerkintöjä sukupuolijärjestelmästä.
– Feminismi on avannut näkemään maailmassa syrjiviä rakenteita, jotka estävät ihmisiä pääsemästä eteenpäin, ja opettanut kääntämään katseen yksilöstä yhteiskuntaan, joka syrjäyttää. Toisaalta feminismi on herkistänyt katsomaan myös omia etuoikeuksia uudella tavalla: olen valkoinen, nykyään hyvin toimeentuleva ja koulutettu, terve heteronainen yhdessä maailman parhaista maista, Maria Ohisalo kirjoittaa.
– Sukupuoleni tai esimerkiksi ikäni tai aiempien pienituloisuuskokemusteni takia tieni ei aina ole ollut suorin, mutta se on pientä verrattuna siihen, mitä moni muu joutuu läpi elämänsä kokemaan. Feminismi on myös auttanut minua taistelemaan ulkopuolelta tulevia kiltin tytön rooliodotuksia vastaan.
Hänen mukaansa ”kilttitytöttely” on vallankäyttöä ja tapa lannistaa.
– Kympintytöttely ja kilttitytöttely ovat mitä suurimmassa määrin herruustekniikoita, vallankäyttöä ja tapoja koettaa lannistaa ja alistaa nainen, joka pärjää.
– Aktiivinen urheiluharrastus, melko tiukka kotikasvatus ja koulussa pärjääminen näyttäytyivät ulkopuolisten silmissä hikettämisenä. Ne eivät sallineet iltojen ja viikonloppujen viettoa asemilla tai kauppakeskuksissa. Myöhemmin ajateltuna tämä onkin ollut hyvä asia, mutta teinille jopa tällainen erilaisuus oli välillä raskasta. Kun yläasteen ensimmäinen luokka oli käyty, kuin protestina vetäisin neljän pienen siideripullon ensikännit luokkakaverini kotibileissä. Tämä oli tavatonta kiltille tytölle. Kun kiltti tyttö suoritti liikaa, siitä muistutettiin, ja kun kiltti tyttö jätti suorittamatta tai poikkesi tavastaan tehdä, siitäkin muistutettiin, Ohisalo kertoo nuoruudestaan.
– Monta asiaa olisi jäänyt elämässä tekemättä, jos olisin aina kuunnellut näitä vähätteleviä, tytötteleviä kommentteja. Kiltin tytön roolin pirullisuus piileekin siinä, että se annetaan ulkopuolelta mutta usein myös sisäistetään tehokkaasti.
Hänen mukaansa ”kilttitytöttely vallankäytön tapana on keino saada kohde häpeämään ja epäilemään itseään”.
Eriarvoistavia rakenteita
Maria Ohisalo kertoo teininä lukeneensa samoja lehtiä kuin useimmat muut.
– Niissä neuvottiin, kuinka parhaalla tavalla hierot pois selluliittia, kuinka poistat karvat tehokkaimmin, kuinka naisoletettuna miellytät ja tyydytät sängyssä kumppaniasi, jonka siis myös aina oletettiin olevan mies, ja niin edelleen. Ajattelen nykyään, että jos murrosikä ja aikuiseksi kasvaminen jo valmiiksi ovat tuskallisia prosesseja, ei ympäröivä yhteiskunta tai ainakaan kulutusyhteiskunta tee prosessista yhtään helpompaa – päinvastoin.
Hänen mukaansa ”perinteisen, naisellisen naisen malli on mitä myyvin ihanne. Se on kuitenkin myös kallis ja epäekologinen. Se pakottaa nuoret ja monet muut ostamaan epilaattorit ja höylät sekä kertoo, kuinka jo hyvin aikaisessa vaiheessa pitää turvautua kauneuskirurgiaan, hankkia täytettä huuliin ja kuppia liiviin”.
– Voisiko naisen hyvä elämänlaatu syntyä siitä, että juoksee metsässä ja kohottaa kuntoaan sen sijaan, että shoppaa viimeiset rahansa ja täyttää kaappinsa krääsällä? Voimme kapinoida kulttuurista ”tosinaisen” kuvaa vastaan ja kieltäytyä mukautumasta kulutusyhteiskunnan normeihin. Eräs tuttavani esimerkiksi käyttää lähes aina samaa jakkua julkisissa esiintymisissään osoittaakseen, että naisen ei tarvitse kuluttaa määrättömästi ja esiintyä aina uusissa vaatteissa.
Maria Ohisalon mukaan ”politiikan maailma on edelleen miehinen, valkoinen, terveen ja monella muulla tavalla etuoikeutetun melko pienen joukon pelikenttä”.
– Myöhemmin olen opastanut itseäni nuorempia, että jos sinä et käytä valtaa, sitä käyttää joku sinua parempiosaisempi.
Hän kertoo vuoden 2011 lutkamarssista, joka oli iloinen ja monella tavalla voimaannuttava.
– Se oli paitsi noiden pahalta kuulostavien ja ikäviä muistoja herättäneiden termien haltuunottamista ja kiusaamiskokemuksille nauramista, myös vapautumista taas kerran siitä kiltin ja siistin tytön lokerosta ja identiteetistä, johon minua oli sovitettu ja jota olin sisäistänyt. Voimaantumisen tunteeseen sisältyi ajatus, että voin halutessani ja kumppanin siihen suostuessa harrastaa seksiä tai olla sitä harrastamatta, tarvitsematta siihen kenenkään muun hyväksyntää ja piittaamatta mahdollisesta paheksunnasta. Minulla oli oikeus nauttia ja oikeus olla pelkäämättä raiskatuksi tulemista, vaikka ylläni olisi mikä riepu tai olisin missä tahansa päihtymyksen tilassa.
Ohisalon mukaan ”feminismi vapauttaa paitsi kiltin tytön myös suomalaisen yhteiskunnan”.
– Niin kauan kuin maailmassa on eriarvoistavia rakenteita, niihin pitää puuttua politiikalla, kansalaisaktiivisuudella ja muilla käytettävissä olevilla keinoilla.
– Yhä useammalle lapselle on mahdollistettava pääsy laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, jossa voitaisiin purkaa rajoittavia sukupuolistereotypioita. Sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus tarkoittaa, että lapsia ei pakoteta tytön tai pojan muotteihin vaan heidän annetaan kasvaa yksilöinä, jotka voivat tehdä elämänvalintojaan sukupuolihäkkien niitä rajoittamatta.
Tulevan sisäministerin @MariaOhisalo'n toimittama uutuuskirja pureutuu sukupuolten väliseen epätasa-arvoon. #sinuaonpetetty #tasaarvo #hallitus2019 https://t.co/a2XuKay26R pic.twitter.com/80wEyizoYB
— Like Kustannus (@LikeKustannus) June 6, 2019