Venäjä saattaa joutua vastaamaan malesialaiskoneen alasampumisesta kansainvälisessä oikeusistuimessa. Tämä näyttää yhä todennäköisemmältä sen jälkeen, kun Alankomaiden hallituksen sinnikkäät yritykset selvittää asiaa neuvotteluteitse näyttävät ajautuneen umpikujaan.
Kesällä 2014 Ukrainan ilmatilassa tapahtunut Malaysian Airlinesin lennon MH17 alasampuminen vaati 298 kuolonuhria, joista merkittävä osa oli Alankomaiden ja Australian kansalaisia.
Koneen alas ampuneen Buk-ilmatorjuntajärjestelmän on osoitettu olleen peräisin Venäjän asevoimien 53. ilmatorjuntaprikaatista Kurskista. Presidentti Vladimir Putin on toistuvasti leimannut tutkinnan puolueelliseksi ja kiistänyt Venäjän osallisuuden koneen pudottamiseen.
Maansa parlamentille osoittamassaan kirjelmässä Hollannin ulkoministeri Stefan Blok toteaa Venäjän torjuneen kaikki ehdotukset neuvotella uhrien omaisille maksettavista korvauksista. Seuraavassa vaiheessa Alankomaiden hallitus saattaa hänen mukaansa viedä asian kansainvälisen oikeusistuimen ratkaistavaksi, raportoi The New York Times.
Alankomaat ja Australia ovat Blokin mukaan esittäneet Venäjälle diplomaattiteitse useita pyyntöjä neuvottelujen käynnistämiseksi, jotta totuus tapahtumien kulusta ja syyllisyyskysymyksistä voitaisiin myös juridisesti selvittää.
Kremlille neuvottelut eivät kuitenkaan ole sopineet, vaan Venäjän tiedustelupalvelujen on päinvastoin todettu kyberhyökkäysten ja disinformaatiokampanjoiden avulla häirinneen asian selvittämistä.
– Venäjä on valitettavasti putoamispäivästä alkaen tehnyt parhaansa syöttääkseen salaliittoteorioita, kiistämisiä, totuuden vääristelyä ja disinformaatiota, ulkoministeri Blok totesi jo toukokuussa YK:n turvallisuusneuvostolle.
Alankomaiden syyttäjäviranomaiset ovat kyenneet NYT:n mukaan identifioimaan noin sata henkilöä, joita voidaan pitää tavalla tai toisella osallisina malesialaiskoneen pudottamiseen. Heidän nimiään ei kuitenkaan toistaiseksi ole julkistettu.
LUE MYÖS:
Britannian suurlähettiläs VU:lle: Myrkytys on osa Venäjän suurta peliä