Miltä näyttää EU:n tulevaisuus kolmen keskeisen johtajan silmin?

Verkkouutiset kokosi yhteen Jean-Claude Junckerin, Angela Merkelin ja Emmanuel Macronin näkemykset Euroopan tulevaisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin Poliittisen strategian keskus (European Political Strategy Centre) kokosi yhteen EU-alueen johtavien päämiesten ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Keskus kokosi Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin näkemykset yhteen.

Päämiehistä kolme asiaa ovat täysin selviä: he kaikki haluavat olla tekemässä Euroopan tulevaisuutta, vahvistamassa ja julistamassa EU:n ja Euroopan ainutlaatuista arvopohjaa Euroopan sisä- ja ulkopuolella sekä muuttamassa sanansa ja lupauksensa konkreettisiksi teoiksi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Junckerin, Merkelin ja Macronin mukaan Euroopan tulee panostaa innovaatioihin sekä edelläkävijyyteen digitalisaatiossa ja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Koko kolmikko on sitä mieltä, että Balkanin valtioilla pitää yhä olla mahdollisuus EU-jäsenyyteen, mutta kriteerien tulee olla tiukat.

Johtajien mukaan Euroopan tulevaisuus rakennetaan vahvan innovaatio-, ilmasto- ja arvojohtajuuden ympärille.

Euroopan ja Euroopan unionin tulevaisuudesta keskustellaan myös jäsenmaiden EU-huippukokouksessa Brysselissä kesäkuun lopulla.

Juncker kaipaa yhtenäisyyttä ja turvallisuutta

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker korostaa unionin tilaa käsitelleessä puheessaan sitä, että Eurooppa on avoin kaupankäynnille. Puheenjohtaja haluaa, että unionin korkeat standardit esimerkiksi elintarvikkeissa pystyttäisi laajentamaan myös muualle maailmaan.

Juncker sanoo puheessaan, että Euroopan johtava asema ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa varmistetaan vähentämällä päästöjä liikennesektorilla.

– Euroopan täytyy varmistaa planeettamme kukoistus. Koko ihmiskunta jakaa perintönään vastuun siitä.

Junckerin mukaan Euroopan teollisuussektori kaipaa uudistuksia. Teollisuudessa tulisi keskittyä edelläkävijyyteen innovaatioissa, digitalisaatiossa ja hiilivapauteen pyrkimisessä. Nämä tavoitteet parantaisivat puheenjohtajan mukaan alueen turvallisuutta.

– Kyberhyökkäykset saattavat olla demokratioillemme suurempi uhka kuin aseet ja tankit.

Juncker kannattaa EU:n yhteistä puolustusliittoa kokonaisturvallisuuden parantamiseksi. Hän haluaa myös tehostaa Europolin toimintaa erityisesti terrorisminvastaisessa työssä.

– Vuoteen 2025 mennessä meillä pitää olla eurooppalainen puolustusliitto. Me tarvitsemme sen. Ja Natokin tahtoo sitä.

Puheenjohtajan mukaan EU:n pitää yhä taata Balkanin maille mahdollisuus EU-jäsenyyteen. Juncker haluaa kuitenkin pitää Turkin jäsenyyskeskustelujen ulkopuolella niin kauan, kuin maassa vahingoitetaan oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia.

Junckerin mukaan Euroopan täytyy yhä olla valmis vastaanottamaan pakenevia ihmisiä. Puheenjohtaja tahtoo uudistaa Dublinin-turvapaikkajärjestelmää ja ratkaista ongelmia lähtömaissa.

Juncker haluaisi unionille oman taloudesta ja rahoituksesta vastaavan ministerin, joka keskittyisi jäsenvaltioihin, jotka kohtaavat laman tai valtion taloudellisen rakenteen aiheuttamia ongelmia.

– Jos tahdomme euron yhdistävän maanosaa sen jakamisen sijasta, pitäisi sen olla enemmän kuin tietyn porukan valuutta. Euron tarkoituksena on olla koko Euroopan unionin yhteinen valuutta.

Junckerin mukaan unionin tulisi ottaa harppaus kohti laajempaa demokratiaa pitämällä kiinni komission puheenjohtajavalinnan Spitzenkandidat-menettelystä ja siirtymällä monikansallisiin vaalilistoihin.

Merkelin Eurooppa on avoin

Saksan liittokanslerin mukaan Eurooppa ei tule sulkeutumaan kaupankäynnin tai maahanmuuton osalta.

Angela Merkel korostaa Frankfurt Allgemeinelle antamassaan haastattelussa sekä kesäkuisessa puheessaan arvojen ja ihmisoikeuksien merkitystä kansainvälisessä kauppapolitiikassa.

Maahanmuuttopolitiikassa liittokansleri haluaa keskittyä yhteisvastuuseen, yhteisen turvapaikkajärjestelmän luomiseen ja rajavalvonnan toiminnan tehostamiseen.

– Tavoitteenamme on saavuttaa Euroopan rajoille järjestäytynyt tila, mutta sitä ei saavuteta eristäytymällä.

Merkelin mukaan EU:n laajenemisessa tulee kiinnittää huomiota vankkaan oikeusvaltioperiaatteeseen sekä alhaiseen korruptioasteeseen.

– EU:n mahdollisen laajenemisen pitää perustua sääntöihin. Maiden edellytysten pitää olla kunnossa.

Merkel ei kannata Junckerin ajatusta yhteisestä puolustusunionista, vaan yhteisen puolustusrahaston sekä Euroopan turvallisuusneuvoston perustamista.

Merkel kaipaa komission puheenjohtajan tavoin vakautta eurolle. Liittokansleri toivoisi erilaisten rahastojen ja virastojen muuttamaan  toimintaansa, jotta ne pystyisivät paremmin vastaamaan äkillisiin taloudellisiin shokkeihin.

Myös Merkel näyttää vihreää valoa Spitzenkandidat-menettelylle sekä monikansallisille vaalilistoille. Liittokansleri olisi valmis vähentämään komissaarien määrää demokraattisemman EU:n saavuttamiseksi.

Macron kannattaa euroa, yhteisjoukkoja sekä ilmastojohtajuutta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa laajentaa Euroopan kauppakumppanien verkostoa, mutta uudistaa kumppanuuden kriteerejä.

Hänen mukaansa ilmastonmuutosta vastaan voitaisi parhaiten taistella kannattamalla ympäristöystävällisempien ajoneuvojen valmistamista ja verottamalla hiilen käyttöä teollisuudessa.

Macron sanoo puheessaan haluavansa Euroopan keskittyvän innovaatioihin ja erityisesti tekoälyn edistämiseen. Kyberturvallisuuden avulla voidaan presidentin mukaan estää terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden rahoittamista ja leviämistä.

– Meidän pitää Euroopan joka kolkassa pyrkiä olemaan digitalisaation voittajia. Meidän täytyy vahvistaa kyberturvallisuutta alueellamme.

Macron haluaa vahvistaa Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää sekä pyrkiä vaikuttamaan ongelmien lähteisiin turvapaikanhakijoiden lähtömaissa. Presidentti haluaa tehostaa yhtenäistä rajavalvontaa ja perustaa unionin yhteisen poliisivoiman, vaikka edes ne toimet eivät tule hänen mukaansa pysäyttämään Eurooppaan tulevaa ihmistulvaa.

Macronkaan ei kannata Junckerin ehdottamaa puolustusliittoa, mutta haluaisi tiiviimpää yhteistyötä kansallisten armeijoiden välille. Presidentti toivoo kuitenkin EU:n yhteisten joukkojen perustamista.

– Päämääränämme tulee olla mahdollisuus toimia itsenäisesti, mutta yhteistyössä Naton kanssa.

Macronin mukaan unioni kaipaisi euroministeriä, joka keskittyisi talouspolitiikkaan. Euron tulisi hänen mielestään laajentua koko unionin käsittäväksi yhteisvaluutaksi.

Niin Macron kuin Merkelkin olisi valmis vähentämään EU-komissaarien määrää. Macron haluaa kolmikosta vahvimmin yhdistää Spitzenkandidat-kilpailun monikansallisiin vaalilistoihin.

Macronin tavoitteena on yhtenäisempi Eurooppa myös koulutuksellisesti. Presidentti toivoo, että yliopistojen yhteistyötä laajennetaan ja että jokainen opiskelija osaisi vähintään kahta eurooppalaista kieltä vuoteen 2024 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS