Venäjän turvallisuuselinten asiantuntijana tunnettu professori Mark Galeotti toteaa Aleksei Navalnyin myrkytykseen liittyvien paljastusten viittaavan siihen, että iskulla oli Venäjän ylimmän johdon siunaus. Tästä voidaan hänen mukaansa vetää ”huolestuttavia johtopäätöksiä jälkiputinistisen Kremlin mielentilasta”.
– Pikkutarkan selvityksen perusteella myrkytystä on liki mahdotonta pitää muuna kuin valtiollisena. Tästä pääsemme siihen, että tämä hyväksyttiin järjestelmän huipulla, Galeotti kirjoittaa Moscow Timesin kolumnissaan.
Itsenäisen tutkijaryhmä Bellingcatin ja sen mediakumppanien, venäläisen Insiderin saksalaisen Spiegelin ja amerikkalaisen CNN:n tekemä laaja selvitys paljastaa yksityiskohtaisesti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n salaisen myrkkyjen käyttöön erikoistuneen yksikön ja esittää kattavat todisteet siitä, että yksikkö yritti surmata Navalnyin elokuussa Siperian Tomskissa. Kerätyn aineiston perusteella sama ryhmä yritti myrkyttää Navalnyin myös aiemmin Kaliningradissa.
Mark Galeotti luonnehtii paljastuksia suoranaiseksi ”pommiksi”, joka panee Kremlin ahtaalle. Hän huomauttaa, että ne osoittavat myös, miten valtavia määriä salaista ja yksityistä tietoa on saatavissa Venäjällä.
Bellingcatin ja kumppanien raportissa näytetään muun muassa puhelutietojen perusteella miten FSB:n lääkäreistä ja kemiallisten aseiden asiantuntijoista koostunut iskuryhmä varjosti Aleksei Navalnyitä läheltä koko hänen kohtalokkaan Siperian matkansa ajan.
FSB:n myrkky-yksikön virkailijat ovat selvityksen tietojen perusteella seuranneet Navalnyitä siitä lähtien kun oppositiojohtaja ilmoitti pyrkivänsä Venäjän presidentiksi vuonna 2017. Sinä aikana ryhmän jäsenet ovat matkustaneet samaan aikaan samaan paikkaan Navalnyin kanssa peräti 37 kertaa.
Galeotti ei pidä yllättävänä, että Kremlin kriitikkoa seurattiin. Se, että Navalnyin perässä oli tällainen FSB:n lääkäreitä sisältänyt ryhmä, on kuitenkin hänestä hyvin epätavallista.
– Mikään tästä ei yleensäkään ole jotain sellaista, johon ryhdyttäisiin kevyesti tai ilman aikeita.
Uudet säännöt
Mark Galeotti myöntää suhtautuneensa alkuun epäillen väitteisiin siitä, että Kreml olisi ollut Navalnyin myrkytyksen takana. Sittemmin julki tulleet tiedot iskussa käytetystä uudentyyppisestä Novitshok-myrkystä ja etenkin FSB:n ilmeisestä syyllisyydestä ovat kuitenkin hänen mukaansa hälventäneet epäilyksiä.
– Yksikään huimapäinen kenraali ei voisi lähteä eikä lähtisi Navalnyin tasoisen kohteen perään ilman selviä käskyjä yläpuoleltaan komentoketjussa, Mark Galeotti toteaa.
Hän muistuttaa Navalnyin joutuneen erilaisen häirinnän ja iskujen kohteeksi jo vuosia. Myrkytys oli kuitenkin jotakin aivan uutta. Sille asiantuntija ei löydä kuitenkaan syitä Navalnyin viime aikojen toiminnasta.
– Hälyttävä johtopäätös on sen sijaan, että Kremlin puolella on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos, Galeotti sanoo.
Venäjän viime aikojen kehitys ja poliittisen johdon ratkaisut, kuten perustuslain uudistus ja alati tiukkenevat ”ulkomaisia agentteja” koskevat lait sekä järisyttävä vaalivilppi kertovat hänen mukaansa Kremlin vetäytymisestä kuoreensa. Hän viittaa Venäjä-tutkija Andrei Kolesnikovin käyttämään ”bunkkerisoinnin” käsitteeseen. Siinä Kremlistä tulee entistä vähemmän joustava, vähemmän itsevarma ja vähemmän inklusiivinen hallitsija.
Mark Galeotti puhuu pelisääntöjen muuttumisesta.
– Kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että sallitun oppositon sallitut rajat ovat muuttuneet. Taitava toimija, joka on aina aiemmin kyennyt pysymään rajan oikealla puolella (kuten esimerkiksi olemalla käymättä Putinin tai hänen perheensä kimppuun), onkin yhtäkkiä vapaata riistaa.