Uusi Flocken-kirja (suom. Lauma) paljastaa Ruotsin koronavirusstrategian taustoja. Vielä julkaisemattomasta kirjan sisällöstä uutisoi Svenska Dagbladet.
Kirjailija Johan Anderberg on koonnut kirjaan sähköposteja, jotka paljastavat, miten valtion epidemiologi Anders Tegnell päätyi varoituksista huolimatta kohuttuun strategiaansa.
Matemaatikko Tom Britton varoitti Tegnelliä 6. maaliskuuta lähetetyssä sähköpostissa.
Viruksen r-arvon laskeneen Brittonin mielestä Ruotsin kansanterveysvirasto oli ollut liian passiivinen.
− Tällaisella tartuntamäärällä tartunnat tulevat Ruotsissa leviämään. Yhteiskuntamme ei ole kovin erilainen kuin Italia tai se Kiinan osa, joten miksi se ei meillä leviäisi? Britton kirjoitti viestissään.
Samana päivänä lääkärit Jan Albert, Johan von Schreeb ja Denis Coulombier vierailivat Tegnellin luona. Myös he antoivat valtionepidemiologille jyrkät varoituksen sanansa koronastrategian valinnasta.
15. maaliskuuta entinen kansanterveysviraston johtaja Peet Tüll lähetti Tegnellille sähköpostia. Sähköpostissaan Tüll antoi Tegnellille kolme vaihtoehtoa Ruotsin koronastrategiaksi:
”Hej Anders. Olemassa on kolme strategiaa, joilla epidemia voidaan pysäyttää. Ensimmäinen vaihtoehto on totaalinen yhteiskunnan sulkeminen neljän viikon ajaksi. Toinen vaihtoehto on löytää niin monta tartuntaa kuin mahdollista, vähentää lähikontakteja ja laittaa tartunnansaaneet kahden viikon karanteeniin. Kolmas vaihtoehto on antaa tartuntojen levitä, hitaasti tai nopeasti, jotta saavutetaan hypoteettinen ’laumasuoja’.”
Peet Tüll itse arvioi vaihtoehdon kaksi olevan paras. Vaihtoehdon kolme hän näki johtavan tuhansiin kuolemiin.
− Minulle se näyttäytyy päättömänä strategiana, jota en koskaan olisi hyväksynyt aiemmassa asemassani, hän sanoo.
Anders Tegnell vastasi Tüllille seuraavasti:
− Kyllä, olemme käyneet nämä läpi ja kuitenkin päätyneen vaihtoehtoon kolme, Tegnell kirjoittaa.
Nyt – pian kahdeksan kuukautta viestin jälkeen – Ruotsissa on kuollut yli 6000 ihmistä koronavirustautiin.
Tegnell arvioi alkusyksystä, kun osassa Euroopan maita alkoi olla merkkejä pandemian toisesta aallosta, että Ruotsin valitsema strategia antaa sille suojaa toista aaltoa vastaan. Ruotsi tulikin naapurimaitaan hieman jäljessä toisen aallon kehittymisessä, mutta viime viikkoina epidemiatilanne on lähes koko maassa synkentynyt nopeasti.