Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen muistuttaa ilmanvaihdon merkityksestä koronaviruksen torjumisessa.
Erityisesti pandemian alkuvaiheessa korostettiin pintojen ja käsien pesemistä, vaikka viruksen pääasiallinen leviämistapa on ilmateitse pienten aerosolihiukkasten kautta.
Vuorinen on aiemmin kehottanut liiketiloja mittaamaan tuuletuksen tehokkuutta CO2-mittareilla. Mitä lähempänä ollaan ulkoilman hiilidioksidipitoisuutta, sitä matalampi on uudelleenhengitetyn ilman prosenttiosuus ja ilmavälitteinen tartuntariski.
Apulaisprofessori kertoo saaneensa yhteydenoton ravintola- ja kahvila-alan yrittäjältä, joka oli havahtunut ilmahygienian merkitykseen.
Henkilö oli kohentanut pienten tilojen tuuletusta ja läpivetoa, hankkinut FFP2-suojaimia ja mitannut hiilidioksidipitoisuutta.
Eräs työntekijä oli jakanut ahtaan sisätilan sairastuneen kollegansa kanssa, mutta altistumistilanne ei ollut johtanut jatkotartuntoihin.
– Nyt lisää vastaavia positiivisia ilmahygieniakertomuksia ja -anekdootteja Suomeen, Ville Vuorinen kirjoittaa Twitterissä.
LUE MYÖS:
”Viranomaiset eivät viesti selvästi koronan ilmavälitteisyydestä” (VU 18.5.2021)
Koko työpäivän altistumistilanteessa, ahdas sisätila toisen työntekijän kanssa ➡️ ei jatkotartuntoja.
Nyt lisää vastaavia positiivisia #ilmahygienia kertomuksia& anekdootteja 🇫🇮een!!! @HenriAlen @mapetti @THLorg @STM_Uutiset @KristaKiuru @EnniSanmark @tyoterveys @liandersson 2/x— Ville Vuorinen (@VVuorinenAalto) July 25, 2021