Näin kymmenen miljardin euron säästöt etenevät

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, mistä palasista suunnitellut säästöt koostuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen tarkoitus on tehdä päätökset, joilla Suomen julkisen talouden 10 miljardin euron kestävyysvaje kurotaan umpeen vuoteen 2030 mennessä. Talouden sopeutus on luokiteltu hallitusohjelmatyössä neljään koriin.

Kuntien tehtävien vähentämisellä on tarkoitus saada kasaan miljardi euroa. Kyseiset säästöt vaikuttavat pitkällä aikavälillä kestävyysvajeen tilkitsemiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella ja tuottavuustoimilla on tarkoitus saada vuoteen 2030 mennessä aikaiseksi 3 miljardin euron säästöt. Suorat säästötoimet ja vuoteen 2021 mennessä vaikuttavilla rakenneuudistuksilla on tarkoitus saada kasaan 4,5 miljardia euroa. Lisäksi on tarkoitus toteuttaa työllisyyttä ja kasvua edistäviä keinoja 1,5 miljardin euron edestä tai vaihtoehtoisesti ehdollisia säästöjä.

Toimien on arvioitu vaikuttavan siten, että vaalikauden lopussa vuonna 2019 säästöjä kertyy 4–5 miljardia euroa. Vuoteen 2021 mennessä julkinen talous saataisiin tasapainoon, kun säästöjen yhteismäärä kasvaisi 6 miljardiin euroon ja vuonna 2030 koko valtiovarainministeriön arvioima 10 miljardin euron kestävyysvaje olisi kurottu umpeen.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaalikauden lopussa 2019 kuntatalous on hieman alijäämäinen ja valtiontalous on hieman alijäämäinen, mutta sitten viimeistään vuonna 2021 ollaan tasapainossa, Juha Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa keskiviikkona illansuussa.

Hallituksen säästöohjelmaan sisältyy myös samankaltainen perälauta kuin edellisellä hallituksella. Mikäli työllisyyttä ja kasvua edistävät toimet eivät uskottavalla tavalla toteuta niille asetettuja tavoitteita, hallitus toteuttaa ehdollisesti lisäsäästöjä. Kyse on 1,5 miljardin euron talouden tasapainotustoimista 4,5 miljardin säästöjen ja lyhyen tähtäimen rakenneuudistusten lisäksi.

– Työllisyydelle ja kasvulle on selkeät mittarit ja toimenpiteet lasketaan etukäteen. Jos toimenpiteet eivät täytä näitä kriteerejä, sitten nämä ehdolliset säästöt astuvat voimaan, Sipilä sanoi.

– Strategisen hallitusohjelman ja työskentelyn tavoitteena on toimia ajassa, että luottamus toimii. Jos tarvitaan uusia toimia, niitä tehdään sitten ajassa, Sipilä totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)