Sote-uudistuksen kriitikoilla ei ole sote-asiantuntijaryhmän jäsenten mukaan esittää mitään toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakipaketin tilalle. Edelliset hallitukset ovat hylänneet osan esitetyistä ideoista.
Asiantuntijat muistuttavat, mitä seuraisi, jos uudistus kaatuisi.
– Jos uudistus nyt pysähtyisi, palvelujärjestelmämme ei suinkaan pysyisi muuttumattomana. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat dynaamisessa tilassa ja yksityistyvät nopeasti, asiantuntijaryhmän jäsenet THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto yliopiston tutkimusjohtaja Katriina Silander kirjoittavat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.
He huomauttavat, että hoivapalvelut, lastensuojelun laitospalvelut, mielenterveyspotilaiden palveluasuminen sekä työterveyshuolto ovat siirtyneet valtaosin yksityisille palveluntuottajille 10–15 viime vuoden aikana.
Samalla jatkuisivat kuntien ja sairaanhoitopiirien omat kehityskulut, jotka johtaisivat tutkijaryhmän mukaan eriarvoistaviin käytäntöihin eri puolilla Suomea.
– Sote-uudistuksen lainsäädännöllä rajattu kehitys on parempi kuin palvelujärjestelmän villi kehitys, kirjoituksessa todetaan.
Vanhoja uhkakuvia
Sote-asiantuntijat torjuvat julkisuudessa esitetyt väitteet hankkeen huolimattomasta valmistelusta.
– Päinvastoin, valmistelu on ollut 3–4 viime vuoden aikana hyvinkin huolellista. Ja asiantuntijoita on nyt kuultu viime kesän jälkeen. Kuuleminen on myös johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa.
Viittaukset sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän yksimielisen kriittiseen lausuntoon johtavat nekin kolmikon mukaan harhaan. Ryhmä kritisoi viime syksynä lausuntokierroksella ollutta esitystä valinnanvapauslaiksi. Siihen hallituspuolueet tekivät joulun alla yhteisellä sopimuksella korjauksia, jossa huomioitiin lausuntokierroksella ja asiantuntijaryhmältä saatu kritiikki.
Viime aikojen sote- kritiikki on asiantuntijoiden mukaan ajastaan jäljessä.
– Nyt toistetaan vuosien varrella tuttuja uhkakuvia ja osin vääriä näkemyksiä.