Oikeustieteilijöiden mukaan puheet siitä, ettei Suomen nykyinen lainsäädäntö sallisi pakollisten koronatestien järjestämistä rajoilla, eivät pidä paikkaansa.
– Koko teemassa ongelmana onkin se, että sanottaessa „pakollinen testi“ (joka tosiaan on mahdollista jo nyky lainsäädännössä) tarkoitetaan oikeasti jotain ihan muuta (esim. muutoksia karanteeneihin), jota ei sitten haluta selvästi avata, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, hallintotieteiden tohtori ja hyvinvointi- julkis- ja valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen sanoo Twitterissä.
Hänen mukaansa rajakaranteeneja käsitellyt hallituksen esitys kaatui tähän syksyllä.
Samalla linjalla on myös Itä-Suomen yliopiston hallinto-, kunta- ja yhdistysoikeuden yliopistonlehtori, dosentti Matti Muukkonen.
– Minusta tässä on nyt tällainen hallitsemisajatus taustalla. Halutaan syystä tai toisesta massapäätösmahdollisuus. Syitä voi olla useampia, hän vastaa Rautiaiselle.
Rautiainen viittaa tästä löytyvään MTV:n juttuun. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ihmettelee siinä, miksi hallitus valmistelee uutta lakiesitystä rajan pakkotesteistä. Ojasen mukaan asiasta säädetään jo tartuntatautilain ”pakollista terveystarkastusta” käsittelevässä kohdassa.
– Perustuslaki ei estä pakkotestejä, jos ne voidaan osoittaa välttämättömiksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, Ojanen sanoi MTV:lle.
Monet asiantuntijat ovat penänneet rajoille pakkotestausta etenkin koronaviruksen entistä herkemmin tarttuvien varianttien leviämisen estämiseksi. Rajoilla on myös paikoin kieltäydytty koronatesteistä. Tätä on kuvattu ongelmaksi erityisesti Suomeen töihin tulevien kohdalla.
Mediatietojen mukaan hallituksen lakiesityksen on määrä valmistua tämän viikon torstaihin mennessä. Mikäli siinä olisi kyse vain pakkotesteistä, ei sitä siis asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan tarvittaisi niiden aloittamiseksi.
Koko teemassa ongelmana onkin se, että sanottaessa „pakollinen testi“ (joka tosiaan on mahdollista jo nyky lainsäädännössä) tarkoitetaan oikeasti jotain ihan muuta (esim. muutoksia karanteeneihin), jota ei sitten haluta selvästi avata. Tähän se rajakarenteeni-HE syksyllä kaatui.
— Pauli Rautiainen (@PauliRautiainen) January 31, 2021