Suomessa ollaan poistamassa paikoittain kokonaan kaikki kokoontumisrajoitukset ja ravintolarajoituksiakin helpotetaan, mutta korona vaikuttaa silti edelleen kaikkien elämään. Iso osa kansasta on saanut jo kolmannen rokotteensa ja omikronmuunnos on osoittautunut aiheuttavan usein lievemmän infektion kuin edelliset muunnokset. Nämä tekijät yhdessä ovat helpottaneet terveydenhuollon kuormitusta, kun erityisesti suurin osa rokotetuista sairastaa taudin lievänä kotonaan.
Yle haastatteli neljää virologian ja epidemiologian asiantuntijaa siitä, joko pandemian voidaan katsoa olevan loppumassa.
Yksimielisiä haastatellut olivat siitä, että pandemian jatkoa on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida ja että se ei vielä ole ohi. Vaikka on arvioitu, että virus jää kiertämään väestöön ja sen aiheuttama tauti lievenee, ei voida vielä arvioida millä aikataululla tämä tapahtuu. Viruksen vaikutukset eivät riipu ainoastaan sen ominaisuuksista vaan myös väestön immuniteetin, joko rokotusten tai sairastamisen kautta saadun, tasosta.
Asiantuntijat huomauttavat myös, että maailman laajuisesti rokotuksen on saanut vasta puolet ihmisistä ja kaikkia ihmisiä ei koskaan tulla rokottamaan.
– Kuinka kauan pandemia jatkuu, sitä pidän evoluution näkökulmasta empiirisenä kysymyksenä. Eli se, että pandemia on ohi, voidaan tietää vasta havaitsemalla asia jälkeen päin, sanoo tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta Ylelle.
Suomen tilanne näyttää asiantuntijoiden mukaan valoisammalta.
– Voidaan sanoa, että tämän hetkisen parhaan tiedon valossa näyttää siltä, että epidemian pahin vaihe on ohitettu Suomessa, sanoo professori Pauliina Ilmonen Aalto-yliopistosta.
Suurimpana riskinä pandemian jatkumiselle asiantuntijat näkevät mahdollisten uusien virusmuunnosten synnyn.
– Virusta kiertää globaalisti maailmassa niin paljon, että sillä on tällä hetkellä erittäin hyvät edellytykset muuntua. Uusia muunnoksia tulee, mutta mitkä niiden ominaisuudet olisivat, ei pystytä sanomaan, sanoo professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.
Kysymykseen koronan luokittelemisesta yleisvaaralliseksi taudiksi jatkossakin asiantuntijat vastaavat, että kyseessä on ennemminkin viranomaisten ja poliitikkojen käyttämä luokitus.
– Yleisvaarallisuuden määritelmän poistaminen ei vapauttaisi yhteiskuntaa millään tavalla. Se ei velvoita kuntia tai lääkäreitä määräämään karanteeniin, eikä velvoita jäljitykseen, mutta mahdollistaa sen, sanoo professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.
Kaiken kaikkiaan liian pitkälle meneviä ennustuksia asiantuntijoiden mielestä ei kannata tehdä.
– Tämän pandemian aikana olemme kohdanneet monia yllättäviä käänteitä ja niihin on edelleen syytä varautua, Ilmonen sanoo Ylelle.