Japanissa vanhusten tekemät rikokset ovat aiheuttaneet epätavallisen rikosaallon, kertoo BBC. Yli 65-vuotiaiden tekemien rikosten osuus on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana ja vastaa nyt jo viidesosaa kaikista rikoksista Japanissa.
Rikosaallon taustalla vaikuttaa ensisijaisesti vanhusten taloudelliset vaikeudet sekä sosiaaliset muutokset yhteiskunnassa. 69-vuotias Toshio Takata kertoo rikkoneensa lakia, koska oli köyhä ja rahat eivät riittäneet.
– Olin saavuttanut eläkeiän ja rahani olivat loppu. Siitä sain idean, että ehkä voisin elää ilmaiseksi, jos asuisin vankilassa, Takata kertoo.
Koska Japanissa tuomitaan tiukasti lievemmistäkin varkauksista, Takata sai ensimmäisen vuoden vankeutta vain näpistyksestä tuomittuna. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Takata on viettänyt noin puolet ajastaan vankilassa tuomittuna eri rikoksista.
– Toistuva lain rikkominen on monelle vanhukselle keino päästä takaisin vankilaan, missä heille on taattuna kolme ateriaa päivässä eikä laskuja tarvitse maksaa, kertoo väestöntutkija Michael Newman.
Aiemmin Japanissa lapset ovat perinteisesti huolehtineet vanhemmistaan, mutta kaupungistumisen myötä osa vanhuksista asuu nykyään kaukana sukulaisistaan.
– Eläkeläiset eivät halua olla taakkana lapsilleen. Jos he eivät pysty selviytymään valtion eläkkeellä, he näkevät ainoana keinonaan hankkia itsensä vankilaan, Newman toteaa.