Paavo Lipponen Ylelle: Suomen sekasorto ajoi SDP:n kapinaan

Entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja nostaa demokratian Suomen kulmakiveksi. Historian musta piste ovat hänestä "keskitysleirit".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri, SDP:n puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen nostaa demokraattisen järjestelmän Suomen itsenäisyyden peruskiveksi.

Ylen Ykkösaamun haastattelussa Lipponen siteeraa entistä esimiestään presidentti Mauno Koivistoa, joka Lipposen mukaan totesi ”Talvisodan ihmeen tapahtuneen ennen talvisotaa”.

– Suomen pelasti demokratia. Kansakunta eheytyi jo 1930-luvulla, Lipponen arvioi.

Hänen mukaansa tuolloin saivat maltilliset voimat otteen puolueista niin vasemmalla kuin oikealla: hakeudutiin keskitielle. Oleellista oli Lipposen mukaan myös kunnallisen demokratian synnyttäminen. Hän arvioi, ettei Suomi olisi ehkä ajautunut sisällissotaan, mikäli kuntatasolla olisi totuttu päättämään yhteisesti asioista jo aiemmin.

Lipposen kertasi ohjelmassa traagisia sisällissodan tapahtumia. SDP:n ajautuminen äärivoimien haltuun johtui hänen mukaansa siitä, että Suomi oli sekasortoisessa tilanteessa. Maassa oli venäläisiä sotilaita, eikä hallituksella ollut ”minkäänlaista” mahdollisuutta pitää järjestystä maassa.

– Sitä ei olisi tapahtunut ilman sekasortoa, Lipponen sanoi antaen voimakkaan tunnustuksen Väinö Tannerille, joka myöhemmin palautti SDP:n demokraattiselle tielle.

Lipposen mukaan vuoden 1918 tapahtumia saa kutsua monella tavalla. Osa käyttää sanaa kapina, toiset vapaussota ja useat sisällissotaa, jota myös Lipponen käyttää, koska se on hänestä kansainvälisin ja objektiivisin. Lipponen nosti esiin myös sodan jäljet: punaisten vankileirit, joita Lipposen mukaan voi kutsua myös toisella termillä.

– Toinen termi, jota ei käytetä, on se, että ensimmäiset keskitysleirit olivat Suomessa.

Lipposen mukaan sotien muistelut muistelut ovat osa Suomen historiaa, mutta niillä ei hänen mukaansa uhota. Lipponen muisteli itsekin, kuinka hänen isänsä oli etulinjassa Suomussalmella tulenjohtajana.

Lipponen mukaan Suomen tie valtioksi ja eheäksi kansakunnaksi sai suuntansa ensin osana Ruotsia, joka teki Suomesta länsimaan eikä feodaalista valtiota. Sitten tuli Venäjän aika, joka antoi ainekset kansakunnan syntyyn. Itsenäistymiseen taas vaikuttivat Saksan ja Venäjän sisäisesti heikko tilanne ja tien päässä oli EU-jäsenyys, jonka kautta Suomi integroitui länteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)