Tutkija ja lääkäri Eric Topol ilmaisee huolensa Intian koronavirusmuunnoksen eli Delta-variantin leviämisestä.
Hän on koostanut taulukon, jossa vertaillaan tähän mennessä havaittujen muunnosten leviämistahtia ja kykyä väistää sairastamisen tai rokotteen luomaa aiempaa immuniteettia. Vertailu pohjautuu the Lancet– tiedelehdessä julkaistuihin tutkimuksiin ja Englannin alueen kansanterveysviranomaisen PHE:n tietoihin.
Suomessa vuodenvaihteen jälkeen yleistynyt Alfa- eli Britannian muunnos leviää aiempaa helpommin, mutta ei väistä kehon synnyttämää suojavaikutusta. Etelä-Afrikan Beeta-muunnos puolestaan leviää hieman tehokkaammin kuin alkuperäinen koronaviruskanta, mutta pystyy väistämään kohtuullisesti immunitetettia.
Nyt yleistynyt ja aiempaa vauhdikkaammin leviävä Intian Delta-muunnos vaikuttaa vertailussa vaarallisimmilta. Variantti on jo aiheuttanut useita paikallisia tartuntaryppäitä esimerkiksi Britanniassa maan hyvin edenneestä rokotehankkeesta huolimatta.
Eric Topol muistuttaa, että rokotteet suojaavat kaikilta tähän mennessä havaituilta virusmuunnoksilta ja erityisesti vakavalta taudinkuvalta.
– Delta-muunnoksen ilmaantuminen on huono uutinen, sillä se on pahin tähän mennessä nähty, Topol kirjoittaa Twitterissä.
Kyseiseltä muunnokselta suojautuminen edellyttää kaksi rokoteannosta. Tämänhetkisten tietojen valossa yksi annos Pfizerin tai AstraZenecan rokoteannosta antaa vain noin 33-prosenttisen suojan, joka nousee toisen annoksen jälkeen Pfizerilla 88 prosenttiin ja AstraZenecalla 60 prosenttiin.
The good news is that we have vaccines that can protect from all the variants that have emerged to date.
The bad news Is delta, the worst we've seen so far.
With latest updates from @PHE_uk and @TheLancet pic.twitter.com/XnEaIojvn7— Eric Topol (@EricTopol) June 6, 2021