Tuore kokoomuksen europarlamentaarikko, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri vääntää viestipalvelu X:ssä rautalangasta, mistä rajalaissa on kyse.
Lakia käsitellään parhaillaan eduskunnassa.
– Suuri osa vastustajista ei näytä ymmärtävä aikaa, jossa elämme ja oikeusvaltion oikeuksia itsensä puolustamiseen, Toveri toteaa.
Hän suosittelee lukemaan valmiuslakia.
– Valmiuslaki mahdollistaa kriisitilanteessa erittäin laajan puuttumisen ihmisten, yhteisöjen, liikeyritysten ja niin edelleen toimintaan, rajoittamaan ja estämään liikkumista ja niin edelleen. Eikä tämä ole mitenkään poikkeuksellinen laki länsimaissa, Toveri kirjoittaa.
Hän muistuttaa korona-ajan kielloista, joihin silloinen hallitus joutui turvautumaan. Esimerkiksi Uudenmaan asukkailta kiellettiin hetkeksi liikkuminen muualle.
– Poikkeavat ajat vaativat poikkeuksellisia toimia yhteiskunnan suojaamiseksi, varsinkin sodat, Toveri kirjoittaa.
– Ja me olemme nyt sodassa Venäjän kanssa. Katsokaa vaikka kaikkea sabotaasitoimintaa, mitä Venäjä tekee. Koska Venäjä ei pysty uhkaamaan meitä vakavasti sotilaallisesti, se etsii heikkouksia puolustuksestamme hybridisodankäynnillä.
Toverin mukaan rajalailla pyritään vastaamaan Venäjän toimiin.
– Rajoitetaan tarvittaessa ajallisesti tarkoin rajoitetusti tietyn maahan pyrkivän joukon oikeuksia. Samalla pyritään huolehtimaan todella hädänalaisten turvallisuudesta. Lakia ei pidä sekoittaa normaaliin pakolaisista huolehtimiseen.
Toveri toteaa lain vastustajien vetoavan kansainvälisiin sopimuksiin, vaikka jopa Euroopan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suomalaistuomari Pauliine Koskelo on Iltalehden mukaan todennut, että ennakkotapauksia ei ole ja että oikeusvaltiolla on oikeus puolustaa itseään.
Kaikki ihmisoikeusasiantuntijat eivät ole siis yhtä mieltä rajalalaista. Lain puolustajiakin löytyy asiantuntijoista.
Eduskunnan ensisijainen tehtävä on Toverin mukaan taata kansalaisten turvallisuus.
– Yksittäinen asiantuntija voi tuijottaa kapeaa tulkintaa, valiokuntien pitää katsoa kokonaisuutta ja kuunnella eri kantoja ja eri alojen asiantuntijoita. Demokratiassa kansan valitsemat edustajat päättävät, eivät asiantuntijat, hän kirjoittaa.
– Ja laki voidaan aina testata tuomioistuimissa, myös kansainvälissä. Uskon, että Suomen näkemyksille ja tarpeille löytyy tukea, koska ajat ovat muuttuneet ja lait ja sopimukset ovat aina eläneet ajassa. Oikeusvaltio ei ole mitenkään vaarassa Suomessa.
1/9
Ns käännytyslaki kirjoittaa paljon keskustelua. Muutama ajatus siitä.
Suuri osa vastustajista ei näytä ymmärtävä aikaa, jossa elämme ja oikeusvaltion oikeuksia itsensä puolustamiseen. Kannattaa lukea vaikka valmiuslakia. https://t.co/UsxeDVSRrD— Pekka Toveri (@PToveri) June 29, 2024