Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) suunnittelema perhevapaauudistus tarkoittaa perhe-etuuksien radikaalia uudistusta.
Aino-Kaisa Pekosen mukaan uudistuksessa päivärahapäivien määrä lisääntyy nykyisestä, ja uudistuksen jälkeen vanhempainpäivärahat riittävät yhtäjaksoisesti siihen asti, kun lapsi on reilu 13 kuukautta vanha. Nykyisellään maksimimäärä on 11,5 kuukautta.
Kyseessä on niin sanottu 1+6,6+6,6 -malli, jossa molemmille vanhemmille tulisi oma 6,6 kuukauden eli 164 päivän kiintiönsä, josta voisi luovuttaa toiselle 69 päivää, 2,3 kuukautta. Yksi kuukausi olisi eräänlainen raskausrahakausi sille, joka synnyttää.
– Uudistus on hallituksen investointi perheiden hyvinvointiin. Tällä vahvistetaan molempien vanhempien suhdetta lapseen alusta saakka, Pekonen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Uudistuksen seurauksena järjestelmän kustannukset kasvavat, kun vanhempainpäivärahakausi pitenee. Ministerin mukaan arviot järjestelmän kustannusten kasvusta ovat ”kymmenistä miljoonista ja sadan miljoonan euron molemmin puolin”.
– Mutta tämä on vasta erittäin karkea arvio. Rahoitusta ei ole suunniteltu muutettavan, joten kulut jakaantuvat työnantajan, palkansaajan ja valtion kesken. Sairasvakuutus nousee jonkun verran, ministeri totesi.
Pekosen mukaan uudistus tulee olemaan iso muutos myös asenteellisesti, sillä sen myötä vanhempien välinen tasa-arvo ja monimuotoisten perheiden elämä tulee helpommaksi.
Ministeri viittaa paitsi uudistuksessa käytettyyn kieleen, mutta myös lain sisältöön. Laissa käytetään sukupuolineutraalia kieltä, mikä tarkoittaa myös luopumista sukupuoliin sidotuista tuista.
– Sanavalinnoissa näkyy se, millainen perhekäsitys meillä nykypäivänä on. Haluamme, että sanavalinnat ovat ymmärrettäviä. Termeistä on keskusteltu Kelan kieltenhuoltajien kanssa, Aino-Kaisa Pekonen sanoi.
Hallitus on luvannut kattaa 100 miljoonan euron kustannuksista 25 miljoonaa euroa. Uudistus astuu voimaan aikaisintaan vuonna 2021.